Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szőlő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2018. augusztus 19. 10:00
A szőlő
A piros szőlőben lévő flavonidok segítenek a vérnyomás szabályzásában

képünk illusztráció

Forrás: Cookingupclean.com

A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve. Magyarországon már a rómaiak és az avarok is foglalkoztak vele. A szőlő nemcsak ízletes gyümölcs, de számos áldásos és jótékony hatása is ismert. Sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szőlő gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektint is tartalmaz, ami gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben lévő flavonidok gyulladásgátló hatásúak, valamint segítenek a vérnyomás szabályzásában, rugalmasan tartják az erek falát, így védelmet nyújthatnak az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Antioxidánshatásukkal szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében is.

A mustot érdemes tartósítani, illetve lefagyasztani, hogy ne erjedjen meg, ugyanis ebben a formában fogyasztva szolgálja leginkább az egészségünket.

A mazsola éppen olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de az aszalás hatására sokkal magasabb a gyümölcs cukortartalma. A mazsola allergia- és gyulladáscsökkentő hatású, de a vírusoknak is remek ellenszere. Utóbbi képessége a szőlőben található tanninnak köszönhető. (A mazsolát fogyasztás előtt mossuk meg, majd áztassuk be fél órára.)

A szőlő magjából sajtolt olaj 70 százalékban omega-6 zsírsavat tartalmaz, amely a legtöbb táplálékunkból sajnos hiányzik. Emellett az E-vitamin is van benne. A szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat.

Ilyenkor, amikor érik a szőlő mindennap együnk belőle 1-2 fürtöt. Készíthetünk belőle salátát, szőlős rétest, de húsételek ízesítésére is kiváló.

 

Tejfölös szőlős pite

Hozzávalók:

22 dkg finomliszt

25 dkg cukor

450 g tejföl

2 db tojás

1 csipet só

1 csomag sütőpor

40 dkg szőlő

4 dkg cukor

fahéj ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tejfölt, végül a sós, sütőporos lisztet. Egy kb. 30×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, tetejére szórjuk a megmosott, alaposan lecsurgatott szőlőszemeket, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni. Ha édesen szeretjük, tetejét porcukorral hintve szervírozzuk.

 

Energia    3400 kcal

Fehérje      54 g

Zsír:       102 g

Szénhidrát: 547 g

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)