Népegészségügyi felmérés keretében vizsgálják a magyar lakosság táplálkozási szokásait és tápláltsági állapotát – tájékoztatott közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Az intézmény EFOP-os pályázatának keretében szervezett felmérést a 18 éven felüliek körében végzik. A kérdezőbiztosok és a projektbe bevont dietetikusok országszerte több mint ezer felnőttet keresnek fel otthonában.
A közlemény rámutat: hazánkban a várható élettartam 2000. és 2015. között csaknem négy évvel, 75,7-re emelkedett, ám még így is öt évvel elmarad az uniós átlagtól. Hozzáteszik: Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő halálozási okot.
A helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egészségmutatóink messze alul múlják az európai uniós átlagot – hívják fel a figyelmet. Ezen szeretett volna változtatni a kormány a csipszadóval, a közétkeztetést megújításával vagy az iskolabüfék termékkínálatának szabályozásával – olvasható a közleményben.
A felmérés elővizsgálata Budapesten zajlik augusztus 24. és 26. között, a fővizsgálatra szeptember 1. és december 15. között kerül sor országszerte 149 településen. A felmérésbe bekerült lakosok felkérő levelet kapnak, majd személyesen mérik fel táplálkozási szokásaikat, életmódjukat.
Kiemelik: a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan kezelnek. A kutatás eredményeit várhatóan jövő tavasszal publikálják. A szakemberek a felmérés alapján valós képet kaphatnak a lakosság egészségi állapotáról – hangsúlyozza a közlemény.