Hosszú ideje hőségriadót jelez a meteorológiai szolgálat. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vészelik át a hőséget a legnagyobb melegben élők és dolgozók.
Első utunk a gyulai tízemeletesekhez vezetett, ahol épp a bejáratnál találkoztunk a kutyáját sétáltató Tapasztó Boglárkával, aki elmondta: ők a kilencedik emeleten laknak a törökzugi panelházban.
– Én nem szenvedek a melegtől, pedig nincs klíma a lakásban. Annyi biztos, hogy nincs hűvös, de nagyon sokat segít a ventilátor, és persze az, hogy többet iszunk ilyenkor, és lehúzzuk a redőnyöket – fejtette ki a gyulai fiatal.
Egy lángosost is felkerestünk a gyulai strandon, ahol elmondták, hogy a napi átlaghőmérséklet náluk 40 fok fölött van, a hőségben szolgálják ki egész nap a hozzájuk betérőket.
A dolgozók egyike, Balogh Szilárd Adrián lapunknak elmondta, hogy legalább kilenc üveg félliteres ásványvizet fogyaszt el munkaidőben.
– Az ivás mellett az is segít, ha beállok az ajtóba, mert ott van egy kis huzat, ami nagyon jól tud esni, ahogy az is, amikor kinyitjuk a hűtőt, és kijön egy kis hűvös. Egyébként jól bírjuk a meleget, nem is tehetünk mást – tette hozzá a fiatal.
A Gyulai Várfürdő úszómesterei sem titkolták el a trükköket. Egyikük, Csiernyik István azt mondja: igyekeznek árnyékban lenni az egész napos munka során.
– Az árnyék mellett sokat segít az, hogy néha letusolok, emellett eleget iszunk, és kapunk fényvédő krémeket, ami mindenképpen szükséges a munkánkhoz. Ezt a feladatot csak a megfelelő ruházatban, vagyis pólóban vagy trikóban végezhetjük, hiába vagyunk vízparton, ez a szabály – emelte ki.
Gombos Anett dietetikust megkerestük azzal a kérdéssel, hogy pontosan mennyi folyadékot igyunk nyáron. A szakember azt mondja: a napi szükséges folyadékbevitel 3,3 deci ital 10 testsúlykilogrammonként.
– Mindehhez jöjjön plusz fél liter víz akkor, ha edzés is be van iktatva a napjainkba – szögezte le Gombos Anett.
– A legjobb, ha vizet fogyasztunk, de ha azt nem szeretjük, akkor inkább cukormentes üdítőket válasszunk. A vizet feldobhatjuk különböző gyümölcs- vagy zöldségdarabokkal is, így az ízük sem lesz egyhangú. Étkezéseink ritmusa ne változzon a hőségben, napi 5-6 alkalommal együnk, de csakis kímélő, zsírszegény ételeket, kis adagokban. Ha nem érzünk éhséget, akkor elegendő egy egyszerű saláta, akár zöldségekből vagy gyümölcsökből összeállítva, és magvakkal fokozva a kalória-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát ételeinknek – részletezte.