A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. A főzőtököt a C- és A-vitamin-tartalma, valamint kiváló rostanyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi értékessé.
Igen kedvező hatásai miatt gyógynövényként is fogyasztható. Ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.
A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani is lehet úgy, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást, a belőle készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
15 dkg mák
15 dkg porcukor
50 dkg tök
3 evőkanál tejföl
1 marék mazsola
2 evőkanál búzadara
1 dl olaj
Elkészítés:
A darált mákot összekeverjük a cukorral. A tököt megtisztítjuk és lereszeljük, majd összekeverjük a mákkal és a mazsolával.
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk.
Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel.
Hasonlóképpen járunk el a másik két adaggal.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Energia: 3089 kcal
Fehérje: 44 g
Zsír: 190 g
Szénhidrát: 282 g
Lecsó tökkel
Hozzávalók:
1 kg tök, megtisztítva, felkockázva
1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
3 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál kömény
só, bors
kolbász
Elkészítés:
Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, sózzuk, megszórjuk köménnyel, és hozzáadjuk a tököt. Tíz perc után adjuk hozzá a paradicsomot, a fokhagymát, és megfőzzük. Ezután jöhet a paprika. A végén borsozzuk, és még pár percig főzzük benne a kolbászt is.
Energia: 2385 kcal
Fehérje: 100 g
Zsír: 142 g
Szénhidrát: 150 g
Egészségükre!