Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárgatök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. augusztus 12. 10:00
A spárgatök
Gyulladásgátló, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet

képünk illusztráció

Forrás: Mindmegette.hu

A spárgatök az egyik leggyakrabban használt főzőtökfajta. A főzőtököt a C- és A-vitamin-tartalma, valamint kiváló rostanyagai és a biológiailag tiszta víztartalma teszi értékessé.

Igen kedvező hatásai miatt gyógynövényként is fogyasztható. Ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.

A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de zsenge tököt rántani is lehet úgy, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást, a belőle készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is.

 

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

15 dkg mák

15 dkg porcukor

50 dkg tök

3 evőkanál tejföl

1 marék mazsola

2 evőkanál búzadara

1 dl olaj

 

Elkészítés:

A darált mákot összekeverjük a cukorral. A tököt megtisztítjuk és lereszeljük, majd összekeverjük a mákkal és a mazsolával.

A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk.

Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel.

Hasonlóképpen járunk el a másik két adaggal.

Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Energia:   3089 kcal

Fehérje:     44 g

Zsír:       190 g

Szénhidrát: 282 g

 

 

Lecsó tökkel

Hozzávalók:

1 kg tök, megtisztítva, felkockázva

1 kg zöldpaprika

0,5 kg paradicsom

3 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kávéskanál kömény

só, bors

kolbász

 

Elkészítés:

Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, sózzuk, megszórjuk köménnyel, és hozzáadjuk a tököt. Tíz perc után adjuk hozzá a paradicsomot, a fokhagymát, és megfőzzük. Ezután jöhet a paprika. A végén borsozzuk, és még pár percig főzzük benne a kolbászt is.

 

Energia:   2385 kcal

Fehérje:    100 g

Zsír:       142 g

Szénhidrát: 150 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)