Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az őszibarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. július 15. 10:00
Az őszibarack
Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést

képünk illusztráció

Forrás: Precisionnutrition.com

Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan vásárolhatjuk a különbözőféle őszibarackokat.

Igen gazdag A-, és C-vitaminban és béta-karotinban. Ásványi anyagai közül a magnézium-, kalcium-, kálium- és szeléntartalma kiemelkedő. Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.

Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Jó vizelethajtó, így csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek

Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, vagy édességeket készítünk belőle, pedig sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk.

 

Tejfölös barackos csirke

Hozzávalók (2 adag):

50 dkg csirkemell filé

só ízlés szerint

fehér bors ízlés szerint

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 evőkanál napraforgó olaj

50 dkg őszibarack

3 evőkanál tejföl

15 dkg sajt

 

Elkészítés:

A vékonyra szeletelt csirkemellet sózzuk, fehérborssal megszórjuk, és két gerezd összezúzott fokhagymával megkenjük.

Serpenyőben pici olajon megpirítjuk a csirkemell szeletek mindkét felét, majd egy kisebb tepsibe áttesszük.

A tejfölben elkeverjük a harmadik fokhagymát összezúzva, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk.

A tejfölt egyenletesen a hússzeletekre halmozzuk. A felezett őszibarackokat legyező formában bevagdossuk. Nem kell túl sűrűn, csak hogy könnyen lehessen a szeleteken elhelyezni. Majd reszelt sajttal megszórjuk. Végül 180°-os sütőben addig sütjük, míg a teteje a sajtnak picit megpirul.

 

Energia:  1851 kcal

Fehérje:   164 g

Zsír:      104 g

Szénhidrát: 54 g

 

Őszibarackos pite

Hozzávalók:

1 pohár (140 g) kefir

1 kefires pohár napraforgó olaj

2 kefires pohár cukor

3 kefires pohár finomliszt

4 db tojás

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál reszelt citromhéj

4 közepes db őszibarack

 

Elkészítés:

A lisztet a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a kefirt, a tojást, majd az olajt, és csomómentesre keverjük.

Ízlés szerint összedarabolunk gyümölcsöt.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával. A kevert tésztát beleöntjük a tepsibe. A feldarabolt gyümölcsöt beleszórjuk a tésztába úgy, hogy a darabok kicsit elmerüljenek benne.

A sütőt előmelegítjük, majd betesszük sülni a tésztát kb. 35 percre, és aranybarnára sütjük.

Ha letelt a sütési idő, szurkáljuk meg a sütit egy hústűvel vagy villával, ha a tészta ráragad, hagyhatjuk még kicsit sülni.

Ha kész, a tetejét megszórjuk porcukorral, és feldaraboljuk.

 

Energia:   4638 kcal

Fehérje:     84 g

Zsír:       180 g

Szénhidrát: 645 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)