A polgármester kiemelte, hogy Gyula városa az elsők között csatlakozott a Mintamenza programhoz, amely 2010-ben indult útjára. A program célja, hogy a korábbinál egészségesebb és finomabb ételeket kapjanak a gyerekek. Hozzátette, hogy a közétkeztetésben az emberi tényező is rendkívül fontos szempont.
Görgényi Ernőtől megtudtuk, hogy az ország legkedvesebb és legjobb konyhás nénijeit kereső pályázatot 2018 márciusában hirdette meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az iskolák diákjait arra kérték, hogy készítsenek egy közös szelfit kedvenc konyhás nénijükkel vagy bácsijukkal. A játékban 102 iskolai osztály vett részt, 69 konyhai dolgozó kapott jelölést, akikre összesen 15300 like érkezett.
Az OGYÉI felhívását a Gyulakonyha is megkapta, akik továbbították azt az intézményeknek. Az 5. Számú általános iskolának két osztálya is nevezett: a 4.a osztály Nagyné Hőgye Nárciszt, az 5.a osztály pedig Szabó Gábornét jelölte a versenyre. Mindketten meghívást kaptak a szervezet június 1-jei ünnepségére Budapestre, ahol dr. Pozsgay Csillától, az OGYÉI főigazgatójától vehették az elismerésüket.
– Nagyon örültünk annak, hogy egy országos szervezett foglalkozott ezzel a témával, hiszen a konyhák és a konyhás nénik nincsenek igazán előtérben, ők csak végzik a munkájukat, de nem kapnak érte elismerést – mondta Csáki Béláné. Hangsúlyozta: különösen büszkék arra, hogy Békés megyéből csak Gyula városából küldtek nevezést a pályázatra.
A díjazottak kiemelték, hogy hatalmas megtiszteltetés nekik, hogy nevezték őket a pályázatra és elismerték a munkájukat a díjjal.