Elsőként a Százéves cukrászdát, Kis Kézműves cukrászdát és a SelfIce cukrászdát működtető cégnél érdeklődtünk, ahol kérdésünkre elmondták: mindennap készülnek valamilyen cukormentes fagylaltkülönlegességgel.
Kiderült: az összes gyümölcsfagylaltjukat bátran ehetik a laktózérzékenyek, és mindennap legalább egy cukormentes és „mindenmentes” édességgel is készülnek üzleteikben.
A Levendula fagylaltozóban és a néhány lépésre tőle álló Vilcsi fagyizóban paleofagylaltokat is árulnak több ízben. Utóbbiban tiramisu-, aloe vera, mangó- és csokoládéízben láttunk speciális hűsítőket.
Mindkét helyen elmondták: valamennyi napon készülnek hasonló termékekkel. A Levendula fagylaltozóban az aznapi adag már ottjártunkkor, délben elfogyott. Ugyanitt azt is megtudtuk: nagyon gyorsan fogynak a cukor- és „mindenmentes” édességek, mert a legtöbben ezekből válogatnak.
A Dobi fagylaltműhelyben cukormentes csokoládét kóstoltunk, és megtudtuk: itt is minden egyes nap van cukor- és tejmentes édességük is. A fagylaltokat a felkeresett üzletek közül a kis családi üzemben árulták a legolcsóbban, mindössze 170 forintért.
Végül pedig egy házilag is percek alatt elkészíthető receptet is ajánlunk azok számára, akik egészséges és finom fagylaltot fogyasztanának kalóriaszegényen, aromák és egyéb adalékanyagok nélkül.
A recept mindössze néhány perces: főzzünk össze két bögre málnát néhány percig eritritollal, és passzírozzuk, majd szűrjük le egy tálba. Ha kihűlt, jégkrémformában fagyaszthatjuk, vagy jégkockánként lefagyasztás után aprítógépben összetörhetjük és sorbet-ként kínálhatjuk. Tipp: ugyanezzel a módszerrel tej- és cukormentes, kávés semifreddo is készíthető.