Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken. Elődeink a bodzabokrot előszeretettel ültették a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését is alkalmazzák.
A bodza virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. Termésének magas az A-, B és C-vitamin-tartalma, gazdag flavonoidokban, folsavban, és kiváló antioxidánsforrás.
A virágzatból készült teát meghűléses megbetegedések esetén, köhögéscsillapításra, izzasztószerként és immunrendszer-serkentőként használják. A bogyókból készített lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén, fájdalmas ideggyulladások ellen is ajánlják.
A bodza virágzatát a leggyakrabban szörpök készítéséhez használják. A bodzaszörpből készíthetünk fagylaltot, ízesíthetünk vele különféle krémeket, töltelékeket, de magát a bodzavirágot is adhatjuk a tésztákhoz, fagylalthoz. A friss virágzatot sűrű palacsintatésztába forgatva ki is süthetjük. A szárított virágzatból teát készíthetünk, illetve felhasználhatjuk süteményekhez, krémekhez is.
Bodzabogyóból készíthetünk mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort vagy akár likőrt is. A friss gyümölcsöt felhasználhatjuk fagylaltok, krémek készítésére, vagy tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe is. A szárított bogyókból is nagyon finom teát főzhetünk.
Bodzafagyi
Hozzávalók:
5 dl joghurt
3 dl tejszín
15 bodzavirág
1 citrom héja
6 tojás sárgája
10–15 dkg cukor
Elkészítés:
A bodzavirágokat lefelé fordítva folyóvíz alatt óvatosan megmossuk, és papírra tesszük száradni. A tejszínt megmelegítjük, és elkeverjük benne a cukor felét, majd hagyjuk langyosra hűlni. A citrom héját nagyon vékonyan lehámozzuk, majd a bodzavirágokkal együtt egy tálba tesszük, és leöntjük a langyos cukros tejszínnel. Miután lehűlt, egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap leszűrjük. A tojások sárgájából, a maradék cukorból és a leszűrt tejszínből krémet főzünk (óvatosan, nehogy összeugorjon), majd elkeverjük a joghurttal. Amikor kihűlt a krém, egy műanyag dobozba tesszük, majd fagyasztóba téve, óránként átkeverjük. Amikor majdnem kész, késes robotgéppel felhabosítjuk.
Energia: 2155 kcal
Fehérje: 34 g
Zsír: 130 g
Szénhidrát: 184 g
Egészségükre!