Idén is hozták formájukat a gyulai és környékbeli borászok, hisz az előző évekhez hasonlóan csaknem száz mintát neveztek be az április 6-i versenyre. A nemes nedűket egy szakmai és egy társadalmi zsűri bírálta el négy kategóriában.
A Magyarvárosi Népdalkör egri bordalokkal nyitotta meg a 46. alkalommal megrendezett városi borversenyt, amelyre közel száz mintát neveztek be. A gyulai Vigadóban megterített asztaloknál ezúttal is családias hangulatban zajlott a többórás, estébe nyúló megmérettetés.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a nedűket idén is két grémium, egy három tagú szakmai (Takács Ferenc, Gulyás Ferenc, Niedermayer Ádám) és egy szintén három tagú társadalmi zsűri mérlegelte. Utóbbiban a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének tagjai, Cséfán Tivadarné, Cséfán Tivadar és Sándor István foglaltak helyet.
A minősítést fehér-, vörös-, gyümölcs- és desszertbor kategóriák szerint végezték, amelynek során az ital tisztaságát, a színét és az illatát vizsgálták meg. A tesztsort a kóstolás zárta. A bírák legfőképpen arra figyeltek, hogy a bor iható legyen, karaktere megfeleljen annak a fajtának, amelyet a vetélkedőn képvisel.
A rendezvényen megtudtuk, az első városi versenyt 1966-ban rendezték meg a szőlő- és gyümölcstermesztő szakkör tevékenységéhez kötődően. Első alkalommal 18 mintát kellett végigkóstolgatnia a bírálóbizottságnak, majd évről évre egyre többet. Ma már a környékbeliek is szívesen hozzák el Gyulára boraikat.
– Az elsődleges cél az, hogy közösségben legyünk, találkozzunk egymással, megízleljük egymás nedűit, hisz Gyula nem borvidék, mi nem nagyban foglalkozunk a szőlővel, nem visszük piacra a termékeinket, hanem csakis a saját szórakoztatásunkra, kedvtelésből borászkodunk – mondta el lapunknak Szabó István, aki többszörös díjazottként immár sokadik alkalommal vesz részt a versenyen. Ezúttal négy mintát hozott.