Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A medvehagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. április 08. 10:00
A medvehagyma
Méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését

képünk illusztráció

Forrás: Imt.ie

Régi magyar neve sási hagyma vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra is használják. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Enyhe véralvadásgátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátló kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.

Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket.

 

Medvehagymás körözött

Hozzávalók (4 adag):

25 dkg túró

8 dkg puha vaj

10 szál medvehagyma

1 kávéskanál só

1 kávéskanál pirospaprika

ízlés szerint késhegynyi kömény

 

Elkészítés:

A medvehagymaleveleket apróra vágjuk. A vajban elkeverjük a fűszereket, a medvehagymát, végül a túrót. Legalább fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

 

Energia:   958 kcal

Fehérje:    40 g

Zsír:       81 g

Szénhidrát: 10 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)