A gyömbér Ázsiában őshonos növény. A gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj, a gingerolok és a shogaolok adják. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.
A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Illóolajai serkentik az emésztést, de a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is.
Gingerols tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk.
Levesek, főzelékek, szószok, húsételek, sütemények, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.
Gyömbéres sárgarépa leves
Hozzávalók:
6 nagyobb sárgarépa
2 közepes vöröshagyma
1 nagy (hüvelykujjnyi) reszelt gyömbér
só, bors, kurkuma ízlés szerint
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj
1,2 liter víz
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, vékony karikákra vágott répát és még pár percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a sót, borsot, kurkumát és a gyömbért. (Ízlés szerint fűszerezzük.)
Fedő alatt főzzük puhára a répát, majd turmixgépben turmixoljuk, míg egynemű levest nem kapunk. Ezután habarjuk be a tejszínnel, és összeforraljuk. Ha sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel!
Energia: 1265 kcal
Fehérje: 17 g
Zsír: 84 g
Szénhidrát: 94 g
Gyömbéres sütemény
Hozzávalók:
4 tojás
14 dkg cukor
7 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 dkg reszelt gyömbér
1 citrom leve és héja
csipet só
Elkészítés:
A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, és amikor teljesen kifehéredett, belekeverjük az olvasztott vajat is. Ezután hozzáadjuk a citrom levét, a reszelt héját és a gyömbért. A sütőporral elkevert lisztet is a masszába keverjük. Végül óvatosan lazítjuk a tojáshabbal. Zsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Energia: 1810 kcal
Fehérje: 34 g
Zsír: 77 g
Szénhidrát: 231 g
Egészségükre!