Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyömbér

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. április 01. 10:00
A gyömbér
Megfázásra, köhögésre és fájó torokra a legjobb gyógyír

képünk illusztráció

Forrás: Medicalnewstoday.com

A gyömbér Ázsiában őshonos növény. A gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj, a gingerolok és a shogaolok adják. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Illóolajai serkentik az emésztést, de a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is.

Gingerols tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk.

Levesek, főzelékek, szószok, húsételek, sütemények, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

 

 

Gyömbéres sárgarépa leves

Hozzávalók:

6 nagyobb sárgarépa

2 közepes vöröshagyma

1 nagy (hüvelykujjnyi) reszelt gyömbér

só, bors, kurkuma ízlés szerint

2 dl főzőtejszín

3 dkg vaj

1,2 liter víz

 

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, vékony karikákra vágott répát és még pár percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a sót, borsot, kurkumát és a gyömbért. (Ízlés szerint fűszerezzük.)

Fedő alatt főzzük puhára a répát, majd turmixgépben turmixoljuk, míg egynemű levest nem kapunk. Ezután habarjuk be a tejszínnel, és összeforraljuk. Ha sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel!

 

Energia:   1265 kcal

Fehérje:    17 g

Zsír:       84 g

Szénhidrát: 94 g

 

 

Gyömbéres sütemény

Hozzávalók:

4 tojás

14 dkg cukor

7 dkg olvasztott vaj

12 dkg liszt

1 csomag sütőpor

3 dkg reszelt gyömbér

1 citrom leve és héja

csipet só

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, és amikor teljesen kifehéredett, belekeverjük az olvasztott vajat is. Ezután hozzáadjuk a citrom levét, a reszelt héját és a gyömbért. A sütőporral elkevert lisztet is a masszába keverjük. Végül óvatosan lazítjuk a tojáshabbal. Zsírozott, lisztezett őzgerincformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

 

Energia:   1810 kcal

Fehérje:     34 g

Zsír:        77 g

Szénhidrát: 231 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)