Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. március 25. 10:00
A tojás
Szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges

képünk illusztráció

Forrás: Eggs.ca

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek ősi jelképe. Egyiptomi templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást.

A zsidó pészah előestéjének is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. A tojás piros színe Krisztus vérére emlékeztet.

A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős! Szénhidrát és C-vitamin kivételével szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidánshatása közismert.

A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, vas, jód és cink mennyisége jelentős. Az is igaz, hogy magas a koleszterintartalma, ennek ellenére heti 2-3 db tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintje.

 

Tojáskrém

Hozzávalók (3 adag):

3 db tojás

2 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)

2 evőkanál snidling

1 teáskanál mustár

bors ízlés szerint

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tojásokat forrástól számítva 10 percig főzzük. Megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a vágott snidlinget, a mustárt, a vajat, a só, a borsot, és jól elkeverjük, hogy krémes állagot kapjunk.

 

Energia:  510 kcal

Fehérje.   15 g

Zsír:      47 g

Szénhidrát: 0 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)