A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek ősi jelképe. Egyiptomi templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást.
A zsidó pészah előestéjének is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. A tojás piros színe Krisztus vérére emlékeztet.
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős! Szénhidrát és C-vitamin kivételével szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, mely a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős, az A-vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamint a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is szükséges, és végül az E-vitamint, amelynek antioxidánshatása közismert.
A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, vas, jód és cink mennyisége jelentős. Az is igaz, hogy magas a koleszterintartalma, ennek ellenére heti 2-3 db tojást azok is fogyaszthatnak (elsősorban ételkészítéshez felhasználva), akiknek magas a koleszterinszintje.
Tojáskrém
Hozzávalók (3 adag):
3 db tojás
2 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)
2 evőkanál snidling
1 teáskanál mustár
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat forrástól számítva 10 percig főzzük. Megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a vágott snidlinget, a mustárt, a vajat, a só, a borsot, és jól elkeverjük, hogy krémes állagot kapjunk.
Energia: 510 kcal
Fehérje. 15 g
Zsír: 47 g
Szénhidrát: 0 g
Jó étvágyat!