A Viharsarki Sernevelde ünnepélyes megnyitója
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Minden tekintetben kellemes söröző és étterem fogadja a betérőket a gyulai Almássy Kálmánné téren, az egykori Kékfény kocsma helységeiben megnyílt Viharsarki Serneveldében. A helyszínen március 13-án fogadták a városvezetést és a sajtó képviselőit, hogy hivatalosan felavassák a mindenki által várt vendéglátóhelyet és kisüzemet.
Az esemény megnyitójához Ábrahám Csaba tulajdonos stílszerű idézetet választott, hisz az Ossián Sörivók című dalának első két strófájával köszöntötte a meghívottakat, majd elmagyarázta, miért kapta a söröző a Corner nevet. Mint mondta, mivel a corner magyarul sarkot jelent, utal arra, hogy a Viharsarokban élünk, de arra is, hogy maga az épület egy utcasarkon áll, anélkül, hogy bárminemű áthallás lenne ebben a sarki kocsmára. Sőt, hangsúlyozta, a Corner egy színvonalas hely kíván lenni. Emellett igyekeztek egy olyan elnevezést találni, amely mellé könnyen odatehető egy tárgy, mert így könnyen megfogalmazható a kívánság, vagyis az, hogy: kérek egy Cornert! Nem utolsó sorban az is szempont volt, hogy a nem magyar anyanyelvű turisták is ki tudják mondani a hely nevét. A sernevelde ennél jóval egyszerűbb alapokon nyugszik, hisz a sörfőzde régies elnevezése.
A kínálatról Ábrahám Csaba kifejtette, nagyon sokféle sört szeretnének előállítani, ebből jelenleg négyféle kapható. Van köztük klasszikus cseh világos sör, vagyis alsó erjesztésű láger, és van barna is, vagyis ale típusú. A hölgyek nagy örömére pedig elárulta, hogy már folyamatban van a meggysör gyártása is.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Az épület két fő részből áll. Az egyik a kisüzemi sörfőzde, a másik az úgynevezett gastropub, ahol nem csupán a ház sörei kóstolhatók meg, hanem finom ételek is rendelhetők. A kétszintes tervezés lényege az volt, mutatott rá a tulajdonos ügyvezető, hogy vacsora közben rá lehessen látni a sörcsapokra, s így megjöjjön, vagy megnőjön a kedv az italozáshoz. Az ételek elkészítésénél nagyon fontos alapelv, hogy lehetőség szerint helyi beszállítóktól rendeljék meg a hozzávalókat, és olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek saját söreik felhasználásával készülnek.
A beruházás ötlete körülbelül három éve született meg, az ingatlant 2016 októberében vették meg, tájékoztatta a jelenlévőket Ábrahám Csaba. A felújítás java része már befejeződött, csak kisebb csinosítgatások vannak még hátra. A technológiát tavaly szeptemberben kezdték el telepíteni, most éppen egy palackozósorra várnak, mert a folyamat, mármint a palackozás egyelőre kézzel történik, ami illik ugyan a kézműves stílushoz, de nem túl hatékony.
A klasszikus barnamezős beruházás 280 millió forintból valósult meg 210 négyzetméteren. Az összegben a vásárlás és a felújítás díja is benne van. Jelenleg tizenhárom alkalmazottal dolgoznak, ám a létszámukat hamarosan huszonötre növelik. Lényeges, hogy terveik megvalósításához állami támogatást is szereztek. A GINOP-pályázaton elnyert 43 millió forintot technológia-fejlesztésre használták.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Ábrahám Csaba a vele dolgozó csapatot is bemutatta. Ebben egy Svájcból hazahívott szakács is tevékenykedik, illetve a saját felesége, aki belsőépítészként vett részt a munkában.
A kezdeményezést Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere is üdvözölte. A szólásra kért városvezető előrebocsátotta: alapvetően boros, de ettől függetlenül a Cornert különleges ízű sörnek találja, amely minőségét nézve méltó Gyulához. Úgy vélte, csakis az ilyen fajta beruházások viszik előre a várost, hisz csak minőséggel lehet sikereket elérni. Így fogalmazott: az utóbbi évek megvalósításai mind azt sugározzák, hogy Gyulán működik valami a vállalkozások és a polgárok szintjén, ami innovatív, ami elkötelezettséget jelent, és ami a város egy korábbi, nagyon szép korszakára, a dualizmusra emlékeztet.
A polgármester kifejtette, bízik abban, hogy Gyulán ismét olyan évtizedek következnek, amikor sorra indulnak el a Viharsarki Serneveldéhez hasonló vállalkozások, majd azt kívánta mindeniküknek, különösképpen az ünnepeltnek, fussák be azt a pályaívet, amit a szerencsésebb történelmi fejlődésű nyugat-európai országokban a legtöbb cégnek, terméknek sikerült. Úgy vélte, ezt mi is megérdemeljük.
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba