képünk illusztráció
Forrás: Healthline.com
Akárcsak a burgonya, a batáta is Dél- és Közép-Amerikában őshonos. A szulákfélék családjába, a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös.
Magas ugyan a szénhidráttartalma, de vércukoremelő hatása mégis alacsony, ezért cukorbetegeknek is ajánlják fogyasztását. A csicsóka mellett a batáta is jó alternatívája lehet a burgonyának. Gazdag béta-karotinban, de fehérje-, B-, C-vitamin-tartalma is jelentős. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb.
A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amennyit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.
Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik.
Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történik, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.
Fűszeres sült édesburgonya
Hozzávalók (4 adag):
4 db édesburgonya
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
4 evőkanál olívaolaj
fokhagymapor ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
4 dl joghurt
1 fél citromból nyert citromlé
petrezselyemzöld ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, és fél centi vastagságú karikákra daraboljuk. Egy edényben összekeverjük sóval, borssal, olívaolajjal, fokhagyma granulátummal és kakukkfűvel. Egy nagy tepsiben sütőpapíron 180 °C-on 20 percig sütjük. Amíg sül a batáta, elkészítjük a mártogatóst. A joghurthoz sót, borsot, ízlés szerint citromlét keverünk. Egy kis petrezselymet is morzsolhatunk hozzá. Amikor megsült a batáta, tálalhatjuk is.
Energia: 1076 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 52 g
Szénhidrát: 106 g
Jó étvágyat!