képünk illusztráció
Forrás: Femina.hu
A Biblia is megemlíti Jóel könyvében a datolyafát, melynek elszáradása az emberek örömének kiveszését jelképezi (Jóel 1,12). A datolya a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja.
A datolya hozzánk aszalva érkezik. Cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Rosttartalma sem lebecsülendő, serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és az aranyér kezelésére is alkalmas.
A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának (fitosterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. A csonthéjas termések közül a dióval és a mogyoróval ízletes. Nagyon jó lekváralapanyag. A datolyából mézszerű nedv, datolyaméz sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak.
A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak a kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.
Datolyakrémes tekercs
Hozzávalók:
40 dkg datolya
1 rúd vanília
7 dkg darált dió (pirított)
3 evőkanál darált szezámmag (pirított)
30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg vaj
12 dkg krémsajt
2 evőkanál tejföl
2 db tojássárgája
5 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál cukor
Elkészítés:
A felaprított datolyát egy edénybe tesszük. Ráöntünk 2,4 dl vizet, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd beletesszük a rudat is, és kis lángon főzzük 8-10 percig. Ha kezd besűrűsödni, hozzákeverjük a diót és a szezámmagot. Tovább főzzük még 1 percig, majd levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben összemorzsoljuk a lisztet és a sót a vajjal. A krémsajtot a tejföllel, 1 db tojássárgájával és a porcukorral simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a vajas liszthez, és rugalmas tésztává gyúrjuk. 45 percig lefedve pihentetjük a hűtőben.
Ezután lisztezett felületen a tésztát 10 × 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Rásimítjuk a datolyás tölteléket, és a hosszabbik oldalról indulva feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és mélyhűtőbe tesszük legalább 2 órára. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Tojássárgájával megkenjük, majd fahéjjal elkevert cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben 22 percig sütjük.
Energia: 5142 kcal
Fehérje: 94 g
Zsír: 237 g
Szénhidrát: 636 g
Jó étvágyat!