Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A datolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. március 04. 10:00
A datolya
Serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és az aranyér kezelésére is alkalmas

képünk illusztráció

Forrás: Femina.hu

A Biblia is megemlíti Jóel könyvében a datolyafát, melynek elszáradása az emberek örömének kiveszését jelképezi (Jóel 1,12). A datolya a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja.

A datolya hozzánk aszalva érkezik. Cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Rosttartalma sem lebecsülendő, serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és az aranyér kezelésére is alkalmas.

A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának (fitosterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.

Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. A csonthéjas termések közül a dióval és a mogyoróval ízletes. Nagyon jó lekváralapanyag. A datolyából mézszerű nedv, datolyaméz sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak.

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak a kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.

 

Datolyakrémes tekercs

Hozzávalók:

40 dkg datolya

1 rúd vanília

7 dkg darált dió (pirított)

3 evőkanál darált szezámmag (pirított)

30 dkg liszt

1 csipet só

15 dkg vaj

12 dkg krémsajt

2 evőkanál tejföl

2 db tojássárgája

5 evőkanál porcukor

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál cukor

 

Elkészítés:

A felaprított datolyát egy edénybe tesszük. Ráöntünk 2,4 dl vizet, belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd beletesszük a rudat is, és kis lángon főzzük 8-10 percig. Ha kezd besűrűsödni, hozzákeverjük a diót és a szezámmagot. Tovább főzzük még 1 percig, majd levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben összemorzsoljuk a lisztet és a sót a vajjal. A krémsajtot a tejföllel, 1 db tojássárgájával és a porcukorral simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a vajas liszthez, és rugalmas tésztává gyúrjuk. 45 percig lefedve pihentetjük a hűtőben.

Ezután lisztezett felületen a tésztát 10 × 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Rásimítjuk a datolyás tölteléket, és a hosszabbik oldalról indulva feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és mélyhűtőbe tesszük legalább 2 órára. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Tojássárgájával megkenjük, majd fahéjjal elkevert cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben 22 percig sütjük.

 

Energia:   5142 kcal

Fehérje:     94 g

Zsír:       237 g

Szénhidrát: 636 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)