képünk illusztráció
Forrás: pexels.com
A földimogyoró – vagy más néven amerikaimogyoró – magja 40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, és jelentős a fehérjetartalma is.
Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin, magnézium és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság, illetve ekcémás elváltozások enyhítésére.
A papírvékonyságú vörös hártyájában procianidin-oligomer-vegyület található, amely segít a szívinfarktus és a szélütés megelőzésében.
A magas fitoösztrogén-tartalma miatt a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a cukorbetegség okozta retinaelfajulás megelőzésében is hasznunkra válhat.
Egy amerikai és két kínai vizsgálat is azt igazolta, hogy tovább élnek, akik rendszeresen fogyasztanak földimogyorót. A több ezer ember több éves megfigyelésén alapuló vizsgálatok szerint mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind pedig a bármely más okból bekövetkező halálozás veszélye kisebb rendszeres mogyorófogyasztás mellett.
Érdemes tehát nassolni belőle napi 4-5 dkg-ot!
Mogyorós linzer
Hozzávalók:
25 dkg margarin vagy vaj
25 dkg cukor
4 db tojás sárgája
180 ml tejföl
25 dkg földimogyoró
1 csomag sütőpor
35 dkg liszt
1 teáskanál napraforgóolaj
15 dkg meggylekvár
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A mogyorót pár percre meleg sütőbe tesszük, és addig pirítjuk, amíg színt kap, majd ha kihűlt, ledaráljuk. Egy keverőtálba beleöntjük a liszt felét, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a mogyorót, a tejfölt, a sütőport és a többi lisztet. Alaposan eldolgozzuk. A tésztát kinyújtjuk, különböző formákat szaggatunk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, és 175 fokon kb. 15 percet sütjük. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk, és porcukorral megszórjuk.
Energia: 6507 kcal
Fehérje: 124 g
Zsír: 352 g
Szénhidrát: 681 g
Mogyorós csirkemell
Hozzávalók (4 adag):
1 db nagy csirkemellfilé
só ízlés szerint
10 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
8 dkg földimogyoró
2 db tojás
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, szárítjuk, mindkét felét kettévágjuk hosszában, így négy szép szeletet kapunk. Mindkét oldalát megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A mogyorót megpirítjuk, majd zacskóba téve húsklopfolóval durvára törjük, és a zsemlemorzsához keverjük. A húst lisztbe, felvert tojásba és a mogyorós morzsába forgatjuk, majd bő olajban kisütjük. Az elkészült húst friss salátával tálaljuk.
Energia: 3238 kcal
Fehérje: 289 g
Zsír: 130 g
Szénhidrát: 201 g
Egészségükre!