Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vöröshagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. január 28. 10:00
A vöröshagyma
Nyersen fogyasztva erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, és méregtelenít

képünk illusztráció

Forrás: Splendidtable.org

Paracelsus azt mondta róla: a hagyma olyan értékes, mint egy egész patika. Sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, a foszfor, a kálium, a szelén, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, B2-, C-vitamin, valamint a folsav, a biotin és a nikotinsav.

Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű magas kéntartalmú vegyület adja, aminek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. A növényben található kvercetin nevű antioxidánsvegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A hagyma, főleg nyersen fogyasztva, erősíti az immunrendszert, segíti a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, és enyhíti a meghűlés panaszait. Segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében, ennek köszönhetően növeli a szervezeted fizikai erőnlétét, és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.

 

Hagymasaláta

Hozzávalók:

3 fej vöröshagyma

1 dl tejföl vagy joghurt

kevés balzsamecet (opcionális)

 

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd a feleket vékonyan felszeleteljük. Megsózzuk, és ujjainkkal átkeverjük. Egy félórát állni hagyjuk, majd elkeverjük a tejföllel. Balzsamecettel ízesíthetjük, de el is maradhat.

 

Energia:   415 kcal

Fehérje:     8 g

Zsír:      20  g

Szénhidrát: 44 g

 

Hagymás pirog

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt

1/2 kávéskanál sütőpor

15 dkg margarin

1 tojás

tej

 

A töltelékhez:

2 fej vöröshagyma

olaj

1/2 dl tej

2 tojás

20 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas és jól nyújtható legyen. 1 órát hideg helyen pihentetjük. A töltelékhez a felaprított hagymát megpirítjuk kevés olajon, sózzuk, belekeverjük a tejet, a felvert tojásokat és a sajtot. A tésztát kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk. 1-1 evőkanál hagymás tölteléket teszünk rá, háromszögekre hajtogatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

Energia:   2428 kcal

Fehérje:    106 g

Zsír:       128 g

Szénhidrát: 200 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)