Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A birsalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. november 05. 10:00
A birsalma
Elősegíti az egészséges bélműködést
____Eredeti-birsalma.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Splendidtable.org

Kellemes illatával és különleges ízével sokakat elcsábít a birsalma. Kősejtes állománya és összehúzó hatása miatt azonban nyersen nem fogyasztjuk. Fogyasztható azonban megsütve, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtot is. Megfőzött gyümölcs húsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható.

Sok C-vitamint tartalmaz, de mivel általában nem nyersen fogyasztjuk, a vitamin nagy része a feldolgozás során tönkremegy. A birsalma kisebb mennyiségben tartalmaz még B1- és B2-vitamint, foszfort, káliumot, vasat és kalciumot is. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin (rost) tartalma, mely elősegíti az egészséges bélműködést. A birsalma savas kémhatása is megmozgatja az emésztőrendszert.

Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle, és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor és bélrendszert, de a torokfájást is csillapíthatja a birs-lé.

 

Savanyú káposzta birsalmával

Hozzávalók:

kb. 2,5 kg káposzta

2,5 evőkanál só

2 kávéskanál köménymag

20 szem bors

1-2db birsalma

4-5 db hegyes csípős paprika

1 db kenyér csücske

4-5 db babérlevél

  

Elkészítés:

Legyaluljuk a káposztát, és a fűszerekkel összekeverjük. 5 literes üvegbe beletesszük a szemes borsot, ezután belerakjuk a káposztát. Közben a hegyes paprikát, a birset és babért rakunk közé. Tetejére tesszük a kenyeret,  és felöntjük langyos vízzel. Jó meleg (fűtött) lakásban érleljük. 4-5 nap után már kóstolhatjuk is.

 

Energia:   870 kcal

Fehérje:    54 g

Zsír:        2 g

Szénhidrát: 39 g

 

Birsalmás linzer

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 tojássárgája

16 dkg cukor

16 dkg vaj

2 dl tejföl

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál ecet

 

Töltelékhez:

1 kg birsalma

3-4 db gála alma

fahéj

méz

 

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az almákat megpucoljuk, és lereszeljük, megpároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint meglocsoljuk mézzel.

Kinyújtjuk a linzertészta egyik felét, tepsibe rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és befedjük vele a süteményünket. Megszurkáljuk a tetejét villával, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Energia:   5295 kcal

Fehérje:     82 g

Zsír:       230 g

Szénhidrát: 713 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)