képünk illusztráció
Forrás: Lynneallbutt.co.uk
Ősszel már gyűjthetjük a piros bogyókat, melyek ilyenkor még kemények, de később, az első fagyok után már megpuhulnak. A vadrózsa termése a csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs.
A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma miatt évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani, ilyen a pektin, a flavonoidok, a cukor, a gyümölcssavak, a cseranyag, a magnézium, a vas, a kalcium, a karotin, a B1-, B2-, K- és P-vitamin.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató.
A bogyóból készített tea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.
A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk: teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe is.
Csipkebogyótea
A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig lehet gyűjteni, de mindenképp az első fagyok előtt. A szárított termést áztassuk be szobahőmérsékletű vízbe egy éjszakára, majd szűrjük le, és ízlés szerint édesítsük mézzel vagy nádcukorral. Forrázni tilos!
Csipkebogyólekvár
Hozzávalók:
1 kg csipkebogyó
80 dkg cukor
1db cirom leve
Elkészítés:
A megmosott csipkebogyónak kiszedjük a magját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten átpasszírozzuk, majd a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még 5 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
Energia: 3700 kcal
Fehérje: 40 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 880 g
Csipkelimonádé
Hozzávalók:
10 dkg csipkebogyó
20 dkg méz
1 dl narancslé
1,5 liter víz
Elkészítés:
Főzzünk csipkebogyóteát, közben keverjük el a mézet a narancslével. Ezt követően keverjük el a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.
Energia: 820 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 182 g
Egészségünkre!