Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A lestyán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. október 01. 10:00
A lestyán
Vízhajtó hatású, étvágyjavító és görcsoldó
____Eredeti-lestyan.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Fakanalforgato.hu

A lestyán a zellerhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. A középkorban nagyon elterjedt fűszernövény volt. Az erdélyi konyhának ma is elengedhetetlen fűszere.

Leveleit frissen vagy szárított formában használhatjuk fel ételeink ízesítésére: levesekbe, húsételekbe, mártásokba és salátákba kerül legtöbbször.

Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövényként tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni. Vízhajtó teakeverékek elmaradhatatlan komponense. A lestyánból készült főzetet a vesekő, illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést, fogyasztása nem ajánlott terhesség, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi. Gyomorégést is enyhíti. Főzete kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok alkohol került a szervezetbe.

Az intenzív ízű meghámozott lestyán gyökeret is beletehetjük a levesekbe, de salátákba is reszelhetjük.

 

Lestyános zöldbableves

Hozzávalók (2 adag):

50 dkg zöldbab

½ db közepes vöröshagyma

1 db közepes sárgarépa

3 evőkanál olaj

6 dl zöldségalaplé

1 csapott evőkanál liszt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

2 evőkanál lestyán

 

Elkészítés:

A babot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, megmossuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Kevés olajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a sárgarépát, és felöntjük a levessel. Ezután hozzáadjuk a babot is. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt megfőzzük. A maradék olajat felforrósítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és hagyjuk, hogy egy kis színt kapjon. Levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a paprikát, és a leveshez öntjük, majd hozzáadjuk a lestyánt, és további 5 percig főzzük.

 

Energia:   654 kcal

Fehérje:    19 g

Zsír:       30 g

Szénhidrát: 65 g

 

Joghurtos pulykamell

Hozzávalók:

8 szelet pulykamell

0,5 dl olaj

1dl joghurt

½ teáskanál majoranna

½ teáskanál lestyán

2 gerezd fokhagyma

bors

 

Elkészítés:

A páchoz finomra zúzzuk a fokhagymát, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A kiklopfolt hússzeleteket beleforgatjuk a pácba, úgy, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszeres joghurt. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap grillrácson átsütjük a hús mindkét oldalát. Vegyes salátával tálaljuk.

 

Energia: 2876 kcal

Fehérje:  303 g

Zsír:     158 g

Szénhidrát: 5 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)