képünk illusztráció
Forrás: Erinnudi.com
A nektarin tápanyagai hasonlóak a sárgabarackéhoz, de az előbbi sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
A nektarinban kiemelkedően magas a C- és B-vitamin aránya. A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében, valamint regenerálja a porcokat és a csontokat is.
Tartalmaz még vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is. Magas niacin-, szelén- és cinktartalma javítja a közérzetet, és segít leküzdeni az idegességet.
A gyümölcs gazdag bioflavonoidokban, különösen karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezetet a ráktól és más betegségektől, mivel csökkentik a sejtek károsodását, és a béta-karotin segítségével megakadályozzák a rák kialakulását.
Rostokkal is jócskán rendelkezik, ezzel javítja az emésztést, valamint hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez és az egészséges koleszterinszint fenntartásához. Ezért lehetőleg nyersen fogyasszunk belőle minél többet! Édességek készítéséhez is felhasználhatjuk.
Nektarinos felfújt
Hozzávalók:
4 db nektarin
2 evőkanál cukor
3 db tojás
50 dkg túró
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
2 evőkanál rétesliszt
1 teáskanál vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A nektarint megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a 2 evőkanál cukorral, majd félretesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A túrót burgonyanyomóval áttörjük, és a tojásos masszához keverjük. A tojáshabot a búzadarával és a rétesliszttel együtt lazán a tojásos masszához keverjük, majd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba öntjük. Tetejét sűrűn kirakjuk a nektarinnal. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
Energia: 2187 kcal
Fehérje: 103 g
Zsír: 70 g
Szénhidrát: 274 g
Egészségükre!