Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A nektarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. szeptember 03. 10:00
A nektarin
Javítja az emésztést, hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez
____Eredeti-nektarin.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Erinnudi.com

A nektarin tápanyagai hasonlóak a sárgabarackéhoz, de az előbbi sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

A nektarinban kiemelkedően magas a C- és B-vitamin aránya. A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében, valamint regenerálja a porcokat és a csontokat is.

Tartalmaz még vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is. Magas niacin-, szelén- és cinktartalma javítja a közérzetet, és segít leküzdeni az idegességet.

A gyümölcs gazdag bioflavonoidokban, különösen karotinoidokban. Ezek az antioxidánsok megvédik a szervezetet a ráktól és más betegségektől, mivel csökkentik a sejtek károsodását, és a béta-karotin segítségével megakadályozzák a rák kialakulását.

Rostokkal is jócskán rendelkezik, ezzel javítja az emésztést, valamint hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez és az egészséges koleszterinszint fenntartásához. Ezért lehetőleg nyersen fogyasszunk belőle minél többet! Édességek készítéséhez is felhasználhatjuk.

 

Nektarinos felfújt

Hozzávalók:

4 db nektarin

2 evőkanál cukor

3 db tojás

50 dkg túró

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál búzadara

2 evőkanál rétesliszt

1 teáskanál vaj

2 evőkanál zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A nektarint megtisztítjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a 2 evőkanál cukorral, majd félretesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A túrót burgonyanyomóval áttörjük, és a tojásos masszához keverjük. A tojáshabot a búzadarával és a rétesliszttel együtt lazán a tojásos masszához keverjük, majd kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba öntjük. Tetejét sűrűn kirakjuk a nektarinnal. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

 

Energia:   2187 kcal

Fehérje:    103 g

Zsír:        70 g

Szénhidrát: 274 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)