Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karfiol

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. augusztus 27. 10:00
A karfiol
Rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést
____Eredeti-karfiol.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Kitchenporch.com

A karfiolnak nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban, ezért szerencse, hogy egész évben kapható. A szezonja főleg nyár végén és ősszel van.

Magas a mangán-, a kálium-, a magnézium-, a szelén-, a cink-, a kalcium- és a réztartalma. A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén a szervezet antioxidáns-védelmirendszerében vesz részt, hatásos lehet a sárgafolt-degeneráció megelőzésében.

A vitaminok közül a C-vitamint tartalmazza legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok közül nagyobb mennyiségben van jelen a B1, B2, B3, B6, a folsav és a biotin.

Erősíti az immunrendszert. Rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést.

A karfiol főzése során fenol és kénhidrogén keletkezik, ami az érzékeny embereknél puffadást okoz. Minél tovább főzzük, annál több ilyen vegyület keletkezik. A karfiol 10-15 perc alatt megpuhul, ezért ennél ne tartson tovább a főzési idő. Így nemcsak könnyebben emészthető lesz, de jobban megőrizhetjük értékes tápanyagait is.

 

Karfiollepény

Hozzávalók (4 adag):

70 dkg karfiol

1 db tojás

10 dkg liszt

8 dkg reszelt sajt

10 dkg sonka

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

petrezselyem zöldje ízlés szerint

2 evőkanál zsemlemorzsa

3 dl olaj

 

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben vagy gőzben megfőzzük. Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és burgonyatörővel jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a fűszereket és a reszelt sajtot. 15-20 percet pihentetjük, ha szükséges adunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. Kevés olajban, fedő alatt kisütjük. Amikor megfordítjuk, megszórhatjuk a tetejét sajttal. Mire megsül a lepény, a sajt is szépen ráolvad a tetejére.

 

Energia:   1390 kcal

Fehérje:     52 g

Zsír:        77 g

Szénhidrát: 106 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)