képünk illusztráció
Forrás: Kitchenporch.com
A karfiolnak nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban, ezért szerencse, hogy egész évben kapható. A szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
Magas a mangán-, a kálium-, a magnézium-, a szelén-, a cink-, a kalcium- és a réztartalma. A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén a szervezet antioxidáns-védelmirendszerében vesz részt, hatásos lehet a sárgafolt-degeneráció megelőzésében.
A vitaminok közül a C-vitamint tartalmazza legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok közül nagyobb mennyiségben van jelen a B1, B2, B3, B6, a folsav és a biotin.
Erősíti az immunrendszert. Rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést.
A karfiol főzése során fenol és kénhidrogén keletkezik, ami az érzékeny embereknél puffadást okoz. Minél tovább főzzük, annál több ilyen vegyület keletkezik. A karfiol 10-15 perc alatt megpuhul, ezért ennél ne tartson tovább a főzési idő. Így nemcsak könnyebben emészthető lesz, de jobban megőrizhetjük értékes tápanyagait is.
Karfiollepény
Hozzávalók (4 adag):
70 dkg karfiol
1 db tojás
10 dkg liszt
8 dkg reszelt sajt
10 dkg sonka
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
petrezselyem zöldje ízlés szerint
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 dl olaj
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben vagy gőzben megfőzzük. Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és burgonyatörővel jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a fűszereket és a reszelt sajtot. 15-20 percet pihentetjük, ha szükséges adunk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát. Kevés olajban, fedő alatt kisütjük. Amikor megfordítjuk, megszórhatjuk a tetejét sajttal. Mire megsül a lepény, a sajt is szépen ráolvad a tetejére.
Energia: 1390 kcal
Fehérje: 52 g
Zsír: 77 g
Szénhidrát: 106 g
Jó étvágyat!