Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. július 30. 10:00
A paradicsom
Rákmegelőző, szív- és érrendszert védő hatása van
____Eredeti-paradicsom.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Healthflexhhs.com

A paradicsom nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag, zöldségként fogyasztott gyümölcs.

A vitaminok közül B1-, a B2- és a C-vitamint tartalmaz legnagyobb mennyiségben. Flavonoidjainak, főleg likopintartalmának köszönhetően antioxidáns, rákmegelőző, szív- és érrendszert védő hatása van. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.

Nagyon jó a vízhajtó hatása, így a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepe van. Rostjai segítik az emésztést, valamint szabályozzák a vér koleszterinszintjét, és fontosak a vastagbélrák megelőzésében.

Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.

A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó salátába, önálló fogásként vagy szósz alapanyagaként. Lehet a reggeli, vacsora vagy kisétkezések része.

 

Paradicsomsaláta

Hozzávalók (4 adag):

8 közepes db paradicsom

200 g tejföl (kb. fél pohár)

2 közepes db újhagyma

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A paradicsomot kockákra vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A felaprított zöldségeket összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, és már tálalhatjuk is.

 

Energia:   550 kcal

Fehérje.    12 g

Zsír:       40 g

Szénhidrát: 32 g

 

Töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre:

4 nagy paradicsom

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1/2 csokor petrezselyem

30 dkg darált hús

2 evőkanál zsemlemorzsa

3 evőkanál tej

1 tojás

2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A paradicsomokat leöblítjük, megtöröljük. Levágjuk a tetejüket, kikaparjuk kiskanállal a belsejüket. A kikapart paradicsomok belsejét kissé megsózzuk, és nyílásukkal lefelé tányérra tesszük, hogy kicsurogjon a levük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tejet, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a tojást, sózzuk, borsozzuk, és sima masszává összedolgozzuk. A masszával megtöltjük az előkészített paradicsomokat. Tűzálló tálat kikenünk az olajjal, beletesszük a paradicsomokat, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ezután rátesszük a paradicsomokra a levágott tetejüket, és további 10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

 

Energia:   820 kcal

Fehérje.    80 g

Zsír:       32 g

Szénhidrát: 49 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)