Képünk illusztráció
Forrás: Healthflexhhs.com
A paradicsom nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag, zöldségként fogyasztott gyümölcs.
A vitaminok közül B1-, a B2- és a C-vitamint tartalmaz legnagyobb mennyiségben. Flavonoidjainak, főleg likopintartalmának köszönhetően antioxidáns, rákmegelőző, szív- és érrendszert védő hatása van. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.
Nagyon jó a vízhajtó hatása, így a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepe van. Rostjai segítik az emésztést, valamint szabályozzák a vér koleszterinszintjét, és fontosak a vastagbélrák megelőzésében.
Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.
A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó salátába, önálló fogásként vagy szósz alapanyagaként. Lehet a reggeli, vacsora vagy kisétkezések része.
Paradicsomsaláta
Hozzávalók (4 adag):
8 közepes db paradicsom
200 g tejföl (kb. fél pohár)
2 közepes db újhagyma
só ízlés szerint
Elkészítés:
A paradicsomot kockákra vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A felaprított zöldségeket összekeverjük a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, és már tálalhatjuk is.
Energia: 550 kcal
Fehérje. 12 g
Zsír: 40 g
Szénhidrát: 32 g
Töltött paradicsom
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
30 dkg darált hús
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál tej
1 tojás
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A paradicsomokat leöblítjük, megtöröljük. Levágjuk a tetejüket, kikaparjuk kiskanállal a belsejüket. A kikapart paradicsomok belsejét kissé megsózzuk, és nyílásukkal lefelé tányérra tesszük, hogy kicsurogjon a levük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tejet, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a tojást, sózzuk, borsozzuk, és sima masszává összedolgozzuk. A masszával megtöltjük az előkészített paradicsomokat. Tűzálló tálat kikenünk az olajjal, beletesszük a paradicsomokat, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ezután rátesszük a paradicsomokra a levágott tetejüket, és további 10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Energia: 820 kcal
Fehérje. 80 g
Zsír: 32 g
Szénhidrát: 49 g
Jó étvágyat!