Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A patisszon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. július 23. 10:00
A patisszon
Energia- és szénhidráttartalma alacsony, könnyen emészthető
____Eredeti-Patiszon._depompoenenkar.nl.JPG

Képünk illusztráció

Forrás: Depompoenenkar.nl

A zsenge, fiatal tök zöldesfehér, sima héjú, korongszerűen ellapított, széle fodros, dudoros. Csillagtök elnevezését tehát külsejéről kapta. Héja, húsa és magja egyaránt fogyasztható. Zsenge állapotában héját sem kell eltávolítani a termésről.

Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Zsírtartalma is kicsi. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő, ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vasat, rezet, cinket, mangánt) is. Élelmi rosttartalma főleg pektin, ezért könnyen emészthető.

A patisszon változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része lehet. Mivel nincs jellegzetes íze, bármivel fűszerezhető. Fűszerei a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a fokhagyma, a kapor, a majoránna, a pirospaprika, a petrezselyem, a szerecsendió, a citrom- és a narancslé és az ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, a szegfűszeg is szóba jöhet.

Fogyasztható nyersen, saláta részeként, köretként, főzelék formájában, feltétként. Ehető töltve és rakva, főzve, pároltan, lecsóba, krémnek, krémlevesnek, sőt, akár pörköltnek elkészítve is. A patisszon magjai müzli részeként, saláták ízesítéséhez, díszítéshez, de pirítva önállóan is fogyaszthatók.

 

Patisszonfasírt

Hozzávalók:

50 dkg patisszon

2 db tojás

1 szelet rozskenyér

kevéske apróra vágott petrezselyemzöld

kb. 2 dkg vöröshagyma, szintén apróra vágva

bors

zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

A patisszont meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levétől, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a reszelt vöröshagymát, belemorzsoljuk a kenyér belét, és még teszünk hozzá kevés zsemlemorzsát, de ne legyen kemény! Sóval, borssal ízesítjük, és evőkanállal forró olajba szaggatjuk, kicsit lelapítjuk, hogy könnyebben átsüljön, majd megfordítjuk, hogy a másik oldala is szép piros legyen.

 

Energia:   450 kcal

Fehérje:    20 g

Zsír:       11 g

Szénhidrát: 63 g

 

 

Sajtos sült patisszon

Hozzávalók (5 adag):

1 kg patisszon

0,5 dl olaj

40 dkg reszelt sajt

2 dkg zsemlemorzsa

bors

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tököt megmossuk, és vékonyra felszeleteljük. A sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával és az olaj felével, ízesítjük sóval és borssal. Egy hőálló tálat kikenjük az olaj másik felével, belehalmozzuk a tököt, és megszórjuk a sajtos zsemlemorzsával. Alufóliával lefedjük az edényt, és sütőben 30 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és még további 5 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz a teteje.

 

Energia:   973 kcal

Fehérje:    22 g

Zsír:       62 g

Szénhidrát: 76 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)