Képünk Illusztráció
Forrás: Diningguide.hu
Egyre gyakrabban találkozunk az üzletek polcain a spárgával. A spárga gazdag ballasztanyagokban, jelentős a folsav-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, vas-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdagabb, és több benne a C-vitamin és a karotin is, mint világos változatában.
A spárga a benne lévő bioaktív anyagoknak köszönhetően jótékonyan hat a szívre, a májra, a vesékre, tisztítja a bőrt. Folyamatos fogyasztása enyhíti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényes tüneteket.
A növény szára jól emészthető rostokat és nyákanyagokat tartalmaz, melyek kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést, és salaktalanítanak. Szaponintartalma csökkenti a vérzsírszintet, javítja a HDL-koleszterin arányát, ami fontos szerepet játszik a szív- és a keringés védelmében. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.
Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.
Almás spárgasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg spárga
1 fej saláta
4 szál bazsalikom
2 db alma
4 db kisebb paradicsom
1 citrom leve és reszelt héja
1 dl olívaolaj
2 dkg tisztított, pirított tökmag
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, a fejüket levágjuk 10 cm hosszan. A salátát és a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, a leveleket összetépkedjük. Az almát megmossuk, húsát felszeleteljük. A paradicsomot is megmossuk, gerezdekre vágjuk.
A spárgát forró sós, picit cukros, citromleves vízbe tesszük 3-4 percre, majd onnan kivéve jeges vízben lehűtjük. (A spárgát nyersen is lehet fogyasztani.)
A citrom levét, héját, a fele bazsalikomot összetörjük vagy összeturmixoljuk az olajjal. Salátástálban összekeverjük a saláta- és a maradék bazsalikomleveleket, az almát, a paradicsomot a spárgával. Megszórjuk a pirított tökmaggal, és meglocsoljuk a citromos-bazsalikomos olajjal.
Energia: 1300 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 110 g
Szénhidrát: 48 g
Jó étvágyat!