Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárga

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. július 02. 13:00
A spárga
Folyamatos fogyasztása enyhíti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényes tüneteket
____Eredeti-sparga.jpg

Képünk Illusztráció

Forrás: Diningguide.hu

Egyre gyakrabban találkozunk az üzletek polcain a spárgával. A spárga gazdag ballasztanyagokban, jelentős a folsav-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-, cink-, kálium-, vas-, kalcium-, szilícium- és fluortartalma. A zöld spárga klorofillban gazdagabb, és több benne a C-vitamin és a karotin is, mint világos változatában.

A spárga a benne lévő bioaktív anyagoknak köszönhetően jótékonyan hat a szívre, a májra, a vesékre, tisztítja a bőrt. Folyamatos fogyasztása enyhíti a reumatikus fájdalmakat és a köszvényes tüneteket.

A növény szára jól emészthető rostokat és nyákanyagokat tartalmaz, melyek kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést, és salaktalanítanak. Szaponintartalma csökkenti a vérzsírszintet, javítja a HDL-koleszterin arányát, ami fontos szerepet játszik a szív- és a keringés védelmében. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes gátolni.

Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.

 

Almás spárgasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg spárga

1 fej saláta

4 szál bazsalikom

2 db alma

4 db kisebb paradicsom

1 citrom leve és reszelt héja

1 dl olívaolaj

2 dkg tisztított, pirított tökmag

 

Elkészítés:

A spárgákat megtisztítjuk, megmossuk, a fejüket levágjuk 10 cm hosszan. A salátát és a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, a leveleket összetépkedjük. Az almát megmossuk, húsát felszeleteljük. A paradicsomot is megmossuk, gerezdekre vágjuk.

A spárgát forró sós, picit cukros, citromleves vízbe tesszük 3-4 percre, majd onnan kivéve jeges vízben lehűtjük. (A spárgát nyersen is lehet fogyasztani.)

A citrom levét, héját, a fele bazsalikomot összetörjük vagy összeturmixoljuk az olajjal. Salátástálban összekeverjük a saláta- és a maradék bazsalikomleveleket, az almát, a paradicsomot a spárgával. Megszórjuk a pirított tökmaggal, és meglocsoljuk a citromos-bazsalikomos olajjal.

 

Energia:  1300 kcal

Fehérje:    20 g

Zsír:      110 g

Szénhidrát: 48 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)