képünk illusztráció
Forrás: Healthyrise.com
A zöldborsó értékes táplálék, melyet voltaképpen éretlenül eszünk. A termesztésére vonatkozó adatok Kr. e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorig még elsősorban takarmányozási céllal hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség.
A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldségünk. Magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. Fehérjéi jelentős esszenciálisaminosav-forrásaik. Sok C-, B1-, B2-vitamint, folsavat, karotin, valamint hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Kiemelkedő a magnézium-, a vas-, a kálium-, a foszfor-, a kalcium-, a cink-, a réz- és a mangántartalma. A hüvelyesekre jellemzően a borsó is sok növényi ösztrogént, úgynevezett fitoösztrogént tartalmaz.
Hatóanyagai segítik a zsírok és a fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.
Mentás zöldborsósaláta
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj vagy 1 teáskanál vaj
5 szál újhagyma
1 dl zöldségalapleves
1 fej bébi római saláta
25 dkg zöldborsó
1 evőkanál aprított mentalevél
Elkészítés:
Az újhagymákat megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A zsiradékot egy lábasban felmelegítjük, és a hagymadarabokat puhára sütjük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót is, és kb. 3 percig puhára főzzük. Közben felaprítjuk a mentaleveleket. A salátát hosszában felvágjuk. Végül a salátaszeleteket és mentát a zöldborsóhoz adjuk, és elkeverjük. Melegen tálaljuk.
Energia: 471 kcal
Fehérje: 19,5 g
Zsír: 20,5 g
Szénhidrát: 45 g
Sajtos omlett zöldborsóval
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
4 szál újhagyma
10 dkg brie sajt
10 dkg zöldborsó
4 nagy tojás
Elkészítés:
Az újhagymákat és mentaleveleket felaprítjuk. A tojásokat kissé felverjük, megsózzuk, majd belekeverjük a zöldborsót és az aprított újhagymát. A sajtot felszeleteljük. A sütőt bemelegítjük. Az olajt egy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a tojásos keveréket. Kb. 5 percig sütjük. Amikor az omlett teteje kissé kocsonyás, beborítjuk a sajtszeletekkel, majd a sütőben kb. 4-5 perc alatt megbarnítjuk.
Energia: 916 kcal
Fehérje: 49 g
Zsír: 63 g
Szénhidrát: 23 g
Jó étvágyat!