Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. június 11. 13:00
A zöldborsó
Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést
____Eredeti-zoldborso.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Healthyrise.com

A zöldborsó értékes táplálék, melyet voltaképpen éretlenül eszünk. A termesztésére vonatkozó adatok Kr. e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorig még elsősorban takarmányozási céllal hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség.

A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldségünk. Magas a szénhidrát- és fehérjetartalma. Fehérjéi jelentős esszenciálisaminosav-forrásaik. Sok C-, B1-, B2-vitamint, folsavat, karotin, valamint hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Kiemelkedő a magnézium-, a vas-, a kálium-, a foszfor-, a kalcium-, a cink-, a réz- és a mangántartalma. A hüvelyesekre jellemzően a borsó is sok növényi ösztrogént, úgynevezett fitoösztrogént tartalmaz.

Hatóanyagai segítik a zsírok és a fehérjék lebontását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti az emésztést. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén.

 

Mentás zöldborsósaláta

Hozzávalók:

1 evőkanál olívaolaj  vagy 1 teáskanál vaj

5 szál újhagyma

1 dl zöldségalapleves

1 fej bébi római saláta

25 dkg zöldborsó

1 evőkanál aprított mentalevél

 

Elkészítés:

Az újhagymákat megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A zsiradékot egy lábasban felmelegítjük, és a hagymadarabokat puhára sütjük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót is, és kb. 3 percig puhára főzzük. Közben felaprítjuk a mentaleveleket. A salátát hosszában felvágjuk. Végül a salátaszeleteket és mentát a zöldborsóhoz adjuk, és elkeverjük. Melegen tálaljuk.

 

Energia:    471 kcal

Fehérje:   19,5 g

Zsír:      20,5 g

Szénhidrát:  45 g 

 

 

Sajtos omlett zöldborsóval

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj

4 szál újhagyma

10 dkg brie sajt

10 dkg zöldborsó

4 nagy tojás

 

Elkészítés:

Az újhagymákat és mentaleveleket felaprítjuk. A tojásokat kissé felverjük, megsózzuk, majd belekeverjük a zöldborsót és az aprított újhagymát. A sajtot felszeleteljük. A sütőt bemelegítjük. Az olajt egy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a tojásos keveréket. Kb. 5 percig sütjük. Amikor az omlett teteje kissé kocsonyás, beborítjuk a sajtszeletekkel, majd a sütőben kb. 4-5 perc alatt megbarnítjuk.

 

Energia:  916  kcal

Fehérje:    49 g

Zsír:       63 g

Szénhidrát: 23 g

           

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)