Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zeller

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2017. április 30. 10:00
A zeller
Megtisztítja a májat, javítja az emésztést, és serkenti a veseműködést
____Eredeti-zeller.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Vegetables.co.nz

A zeller jó tulajdonságait ma már nem becsüljük eléggé, sokan csak a húsleves egyik „alkotórészeként” tekintenek erre az értékes zöldségfélére. A ma közismert zeller a 17. század óta létezik jelenlegi formájában, miután Németországban jelentős nemesítésen esett át.

Vitaminokban (A, B1, B2, B6, C, E) és ásványi anyagokban (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) is gazdag, ami különösen értékessé teszi. A rákos betegségek megelőzésében fontos antioxidáns-vegyületekből is sok van benne, és hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét. A zeller megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, javítja az emésztést, serkenti a veseműködést. Erős vízhajtó és nyugtató hatású.

Levele és gyökere egyaránt fogyasztható. Felhasználása természetesen nyersen a leghasznosabb. Elkészíthetjük önálló fogásként vagy húsételek remek kiegészítőjeként, köret gyanánt, nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Jól illik az almához, burgonyához, kiemeli a paradicsomos ételek ízét.

 

Paradicsomos-zelleres csirkecomb

Hozzávalók:

4 db csirkecomb

50 dkg paradicsom

2 nagyobb zellergumó

1dl tejszín vagy tejföl

1 fej vöröshagyma

4gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem zöld

1 kis rozmaring ág vagy 1 teáskanál szárított rozmaring

csipetnyi cukor

1 mokkáskanál törött fekete bors

ízlés szerint só

 

Elkészítés:

A megmosott és megtörölt csirkecombokat kettévágjuk, sózzuk, borssal megszórjuk, és tűzálló tálba tesszük. A zellert megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártva héjától megfosztjuk, és felkarikázzuk. A vörös- és fokhagymát finomra aprítjuk. A csirkecombokra helyezzük a paradicsomot, majd erre jön egy csipetnyi cukor, só, bors és hagyma, végül befedjük a zellerrel. A tejszínt (vagy kevés vízzel hígított tejfölt) elkeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, majd rálocsoljuk az ételre. A tálat szorosan lefedjük , s előmelegített, forró sütőben egy órán keresztül sütjük. Ezután a csirkecombok tetejéről a zellert és a hagymát késsel félretoljuk, és pár percig pirítjuk.

 

Energia:    1652 kcal

Fehérje:   180,2 g

Zsír:       73,6 g

Szénhidrát: 50,3 g

 

 

Zelleres almasaláta

Hozzávalók (4 adag):

20 dkg zeller

2 db alma

1 citrom kicsavart leve

5 db retek

5 dkg dió

6 evőkanál majonéz

30 ml habtejszín

 

Elkészítés:

A zellert megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és enyhén sós, citromos vízben 3-4 percig főzzük, majd a levében hűlni hagyjuk. Az almát félbevágjuk, kicsumázzuk, és a retekkel együtt ugyancsak gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A diót durvára aprítjuk. A majonézt a tejszínnel hígítjuk, végül az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. Lefedve rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze jól összeérjen.

 

Energia:  2170 kcal

Fehérje:    16 g

Zsír:      198 g

Szénhidrát: 46 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)