Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gomba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. április 16. 10:00
A gomba
Elősegítik a velük együtt fogyasztott ételek tápanyagainak hasznosulását
____Eredeti-gomba.jpg

képünk illusztráció

Forrás: seriouseats.com

Napi energiaszükségletünk 15–20%-át fehérjék fogyasztásával kell biztosítani. A fehérjéket „építő” tápanyagoknak is nevezzük, mivel fontos szerepet kapnak a saját testfehérjénk pótlásában. Fehérjeszükségletünk felét növények elfogyasztásával fedezzük.

A gomba az egyik legkiválóbb növényifehérje-forrásunk. Aminosav-összetételében az állati fehérjéhez hasonlít. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat (rostok), ásványi sókat (foszfor, kálium stb.) vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat tartalmaznak.

A gombák biológiai hatása sokrétű. Ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott ételek tápanyagainak hasznosulását. A nehezen emészthető kitin, mint étkezési rost, serkenti a bélműködést.

A gombát rövid ideig kell párolni, sütni, főzni. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször.

A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók, ezért a gombás ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!

 

Tordai gombás tekercs

Hozzávalók (4 személyre):

8 db tojás

20 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

5 dkg vaj

1 csokor petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ízlés szerint sózzuk, és összekavarjuk. Vajjal kikent palacsintasütőben 4 tojáslepényt halványpirosra sütünk. A hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk, majd kevés vajban megpároljuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszát a kihűlt tojáslepényekre kenjük, majd szoros tekercseket készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.

 

Energia:    1092 kcal

Fehérje:      54 g

Zsír:         80 g

Szénhidrát:   22 g

 

Tejfölös gomba

Hozzávalók (3 adag):

50 dkg csiperkegomba

2 dl tejföl

1 evőkanál olaj

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál petrezselyem

2 evőkanál snidling

Só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A gombákat tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk. Olajon (erős tűzön) időnként kicsit megkeverve megpirítjuk. Közben a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel és kevés sóval. A keveréket belekanalazzuk abba a tálba, amiben tálalni akarjuk a gombát. A forró gombát hozzáadjuk a tejfölhöz, jól összekeverjük az egészet, lefóliázzuk, és hagyjuk pár percet állni. Ezalatt a gomba magába szívja a fűszeres tejfölt, kicsit meghűl, és nagyon finom lesz. Főtt húshoz tálaljuk.

Energia:    816 kcal

Fehérje:    36 g

Zsír:       60 g

Szénhidrát: 23 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)