Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A húsvét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. április 02. 10:00
A húsvét
A magyar húsvét hagyományos eledele a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával
____Eredeti-husvet.jpg

képünk illusztráció

Forrás: rapidfy.com

Hamarosan itt a húsvét, a keresztények legjelentősebb ünnepe. A 40 napos böjt végeztével húsvét volt az első olyan nap, amikor a hívek ismét fogyaszthattak húst. Innen ered a magyar húsvét mint elnevezés.

A magyarok lakta vidékeken tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával. A sonka a hagyományos paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és csak a böjt elmúltával lehetett elfogyasztani.

Sok helyen az ünnepi ételhez nem kenyeret, hanem kalácsot esznek. A kalács a kenyérhez hasonlóan ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelenti. A galambformára alakított foszlós, kelt tészta a béke és az új élet jelképe.

A magyarok körében a bárány nem szerves része a húsvétnak, Európa más országaiban viszont fogyasztása szorosan kötődik az ünnephez. A húsvéti bárány Jézust jelképezi, aki az emberiség megváltására érkezett a földre. A tojás a termékenység és az újjászületés szimbóluma, de kifejezi a családi összetartozást is.

A húsvéti asztalra általában a bor is felkerül: az italt Jézus vérével azonosítják. 

A húsvéti képeslapokon gyakran feltűnik a csibe, meg a nyúl is, nem éppen oktalanul. A csibe a születésre, a feltámadásra utal, hisz régen fontos eseménynek számított, amikor a csibe előbújt a tojásból. Németországban gyöngytyúkot (Haselhuhn) ajándékoztak egymásnak húsvétkor a hívő keresztények, nevét azonban sokszor lerövidítették, és csak Hasl-ként emlegették. Csupán egy félreértésnek tudható be, hogy a tyúk szerepét a nyúl (Hase) vette át: a Hase-t ugyanis könnyen összekevertek a Hasl rövidítéssel. Nem sokkal később már a magyar keresztény családokban is a nyúl tojta a húsvéti tojást.

A következő receptek húsvéti sonkával készülnek, de természetesen nem csak a feltámadás ünnepén ehetők.

 

Cipóban sült sonka

Hozzávalók:

40 dkg liszt

1 evőkanál cukor

4 dkg élesztő

1 csapott evőkanál só

2 dl langyos víz

2,25 evőkanál olaj

1 kávéskanál őrölt kömény

80 dkg füstölt főtt sonka

1 db tojássárgája

 

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a kapott masszát a liszt közepébe öntjük. A szélekről hozzákeverünk még egy kis lisztet, vagyis elkészítjük a kovászt. Letakarjuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk.

Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd két evőkanál olajjal és a köménymaggal együtt hozzáadjuk a liszthez. Hólyagosra dagasztjuk. (Ha szükséges, adagoljunk hozzá kevés langyos vizet). Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. fél órán át).

A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30 x 30 cm-es négyzetre nyújtjuk. A széleket vizes kenőtollal megkenjük. Közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.

A tojássárgáját elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, megkenjük vele a cipó tetejét, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd szeletekre vágjuk. Ízlés szerint tormával, mustárral stb. szolgáljuk fel.

Energia:   4942 kcal

Fehérje:    310 g

Zsír:       298 g

Szénhidrát: 304 g

 

 

Sonkás-tormás melegszendvics

Hozzávalók:

25 dkg főtt sonka

4 dkg vaj

1 dl tejföl

2 evőkanál mustár

10 dkg sajt

reszelt torma

 

Elkésztés:

A darált sonkát összekeverjük a hozzávalókkal, megkenjük vele az előre kissé megpirított kenyereket, majd sajtszelettel betakarjuk. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk reszelt tormával.

Energia:   2918 kcal

Fehérje:    103 g

Zsír:       149 g

Szénhidrát: 276 g

 

Kellemes ünnepet kívánok mindenkinek!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)