képünk illusztráció
Forrás: eatlivelovefood.com
Ezt a fűszer- és gyógynövényt őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása is ismert.
Csípős ízét a benzilmustárolajnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. A-, C-, E-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz.
Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, köhögés esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Hatásos vesekő, idegi fájdalmak, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén is. Megszünteti a fejfájást. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül. Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban. Vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák!
Almás torma
Hozzávalók:
15 dkg torma
két szem alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tormát és az almát lereszeljük. A citromlével és kevés cukorral ízesítjük, majd az egészet összekeverjük.
Energia: 290 kcal
Fehérje: 4,5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 65 g
Tormás rántott hús
Hozzávalók:
1/2 kg sertéskaraj (6 vékonyabb szelet)
só ízlés szerint
torma ízlés szerint
15 dkg liszt
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hússzeleteket megsózzuk, tormával mindkét felét megkenjük, majd a szokásos módon bundázzuk. Bő olajban kisütjük.
Energia: 2100 kcal
Fehérje: 139 g
Zsír: 105 g
Szénhidrát: 120 g
Jó étvágyat!