Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A torma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2017. március 19. 10:00
A torma
Hatásos vesekő, idegi fájdalmak, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés ellen
____Eredeti-torma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: eatlivelovefood.com

Ezt a fűszer- és gyógynövényt őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Elsősorban fűszernövényként alkalmazzuk, pedig igen sokféle gyógyító hatása is ismert. 

Csípős ízét a benzilmustárolajnak köszönheti, ami erőteljes antibiotikum, de a bélflórát nem zavarja meg. A-, C-, E-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt, vasat, illóolajat, jódot, fehérjét és rostokat tartalmaz.

Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, köhögés esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Hatásos vesekő, idegi fájdalmak, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén is. Megszünteti a fejfájást. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen vagy tormamártásként is jó ízt kölcsönöz az ételeknek. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül. Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes reszelt tormát vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik változat könnyen elérhető a boltokban. Vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák!

 

Almás torma

Hozzávalók:

15 dkg torma

két szem alma

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál cukor

 

Elkészítés:

A tormát és az almát lereszeljük. A citromlével és kevés cukorral ízesítjük, majd az egészet összekeverjük.

 

Energia:   290 kcal

Fehérje:   4,5 g

Zsír:        0 g

Szénhidrát: 65 g

 

Tormás rántott hús

Hozzávalók:

1/2 kg sertéskaraj (6 vékonyabb szelet)

só ízlés szerint

torma ízlés szerint

15 dkg liszt

3 db tojás

20 dkg zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A hússzeleteket megsózzuk, tormával mindkét felét megkenjük, majd a szokásos módon bundázzuk. Bő olajban kisütjük.

 

Energia:   2100 kcal

Fehérje:    139 g

Zsír:       105 g

Szénhidrát: 120 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)