KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: tcpermaculture.com
Ez a jellegzetes, finom illatú fűszernövény már a középkori gyógynövénymutatókban is szerepelt. Szerelmi bájitalt készítettek belőle. Boszorkányűzőnek és rossz álmok távoltartójának tartották, ezért ültették a házak köré.
Számos előny írható a rozmaring javára a benne lévő hatóanyagok miatt. Ezek a C- vitamin, a B1-vitamin, a B2-vitamin, a B6-vitamin, a béta-karotin, a keserű- és cseranyagok.
A friss citromlével, cukorral, mézzel készült ital megszünteti a rossz közérzetet, pótolja a C-vitamint. A rozmaring és a citrom is fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését, ezért másnaposságra is alkalmazzák. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Serkenti a vérkeringést és a központi idegrendszert. Mivel ellazítja az izmokat, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmat és a gyomorgörcsöket. Híresen jó fejfájás elleni szer.
Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, nátha, influenza tüneteit. Külsőleg illóolaját bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra használják izom és ízületi panaszok esetén.
Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére.
Rozmaringos csirkemell
Hozzávalók:
75 dkg csirkemellfilé
3 szál rozmaring
25 dkg vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csirkemellfiléket megmossuk, majd bevagdossuk, hogy a fűszeres vaj jól átjárja a húst. Sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, beletépkedjük a rozmaringleveleket, és a felaprított fokhagymát. Ebbe tesszük a húst, és fél óráig állni hagyjuk a vajban. Közben néha átforgatjuk. (A vaj egy idő után ismét kivilágosodik, és kezd megszilárdulni, de az nem baj.) A csirkét a vajas tálból egyenesen egy forró serpenyőbe tesszük, és közepes lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Azonnal tálaljuk.
Energia: 1247 kcal
Fehérje: 201 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 0 g
Jó étvágyat!