Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rozmaring

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. március 12. 14:00
A rozmaring
Csökkenti a menstruáció okozta fájdalmat és a gyomorgörcsöket
____Eredeti-rozmaring.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: tcpermaculture.com

Ez a jellegzetes, finom illatú fűszernövény már a középkori gyógynövénymutatókban is szerepelt. Szerelmi bájitalt készítettek belőle. Boszorkányűzőnek és rossz álmok távoltartójának tartották, ezért ültették a házak köré.

Számos előny írható a rozmaring javára a benne lévő hatóanyagok miatt. Ezek a C- vitamin, a B1-vitamin, a B2-vitamin, a B6-vitamin, a béta-karotin, a keserű- és cseranyagok.

A friss citromlével, cukorral, mézzel készült ital megszünteti a rossz közérzetet, pótolja a C-vitamint. A rozmaring és a citrom is fokozza a máj működését, így gyorsítja a szervezet méregtelenítését, ezért másnaposságra is alkalmazzák. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító. Serkenti a vérkeringést és a központi idegrendszert. Mivel ellazítja az izmokat, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmat és a gyomorgörcsöket. Híresen jó fejfájás elleni szer.

Az immunrendszer erősítésével segít enyhíteni a torokgyulladás, nátha, influenza tüneteit. Külsőleg illóolaját bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra használják izom és ízületi panaszok esetén. 

Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére.

 

Rozmaringos csirkemell

Hozzávalók:

75 dkg csirkemellfilé

3 szál rozmaring

25 dkg vaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A csirkemellfiléket megmossuk, majd bevagdossuk, hogy a fűszeres vaj jól átjárja a húst. Sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, beletépkedjük a rozmaringleveleket, és a felaprított fokhagymát. Ebbe tesszük a húst, és fél óráig állni hagyjuk a vajban. Közben néha átforgatjuk. (A vaj egy idő után ismét kivilágosodik, és kezd megszilárdulni, de az nem baj.) A csirkét a vajas tálból egyenesen egy forró serpenyőbe tesszük, és közepes lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Azonnal tálaljuk.

 

Energia: 1247 kcal

Fehérje:  201 g

Zsír:      21 g

Szénhidrát: 0 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)