Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Maszkázással búcsúztatják a telet Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szabó EszterMAGAZIN • 2017. február 25. 10:10
Maszkázással búcsúztatják a telet Németvároson
Sváb módra vágták a disznót a „Máriás” ház udvarán
____Eredeti-alap__3_.jpg

a megnyitó pillanatai

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében idén is megrendezték a Németvárosi Disznótor és Maszkázás elnevezésű, sváb hagyományokat bemutató programot. A németvárosi templom környéki „Máriás” ház udvarán már kora reggel sramlizene, házi pogácsa és egy korty szilvapálinka üdvözölte a látogatókat. Az eseményre minden helyit meghívtak a szervezők, akik azt ígérték: a korai pálinkakóstolás mellett a német tradíciókba és ízvilágba is betekinthetnek majd az arra kíváncsiak.

A mai nap polgármesteri köszöntővel indult. Dr. Görgényi Ernő visszatekintett az elmúlt évekre, és méltatta a német nemzetiségi önkormányzat kiváló munkáját.

– Az önkormányzat vezetői mindent pontos és részletes beszámolóval dokumentálnak, amibe nekünk is betekintést nyújtanak, noha erre őket semmi sem kötelezi. Ebben is jól látszik, hogy a helyi német nemzetiségi önkormányzat egész évben dolgozik, és megrendítő emlékezések, kulturális események és szórakoztató programok tárházával várja a gyulai polgárokat, amiért köszönet illeti őket – emelte ki a városvezető.

Mittag Mónika, a szervező kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak elárulta: 2011 óta szervezik meg az eseményt, leginkább azzal a céllal, hogy a sváb tradíciókat bemutathassák minden érdeklődőnek. 

– Sváb ételek készülnek, sváb eszközökkel, és még a malacot is sváb módra készítjük el ezen a napon.

A hús feldolgozásának részleteiről Kern József, a németvárosi hentesek egyike árult el lapunknak néhány érdekességet.

– Az állatot ezúttal forrázzuk és kopasztjuk, ebben eltér a helyi hagyománytól, és abban is, hogy lógatva bontjuk szét. Utána sem hagyományos magyar ételek készülnek. Én főzöm például a savanyú levest veséből, szívből, húsból, tejfölös habarással és egy kis ecettel. További érdekesség, hogy a svábok hurkája zsemlekockával is készülhetett rizs helyett, de ez mára csak emlék, ilyet mi ma délelőtt nem töltünk majd – tette hozzá.

Amíg az ételek főnek, a szervezők sokféle programmal készültek a kicsiknek és nagyoknak. A látványos hurka- és kolbásztöltés mellett a kicsik kalácstésztából készíthettek malacfejet, emellett farsangi játékokon is részt vehettek. A program megkoronázásaként a Calliopé diákszínpadi fiataljai űzték el a telet Disznófő című maskarás játékukkal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)