képünk illusztráció
Forrás: Sobeys.com
A mandula az egyik leggyakrabban fogyasztott olajos mag. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma, ezért jótékony hatással van az egészségünkre.
Bőségesen tartalmaz E-vitamint, mely az immunrendszerünk működését fokozza, ugyanakkor fontos antioxidánshatással is rendelkezik. Nagyon jó B-vitamin-forrás. Található benne B1-, B2-, B6-, folsav és P-vitamin. Magnéziumtartalma erősíti a csontokat, idegnyugtató, stresszoldó hatású. A cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén hasznos, a réz elősegíti az oxigénszállítást.
A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, így a szív- és érrendszert védi a koleszterin lerakódástól, az érszűkület kialakulásától.
Élelmi rostjai növelik a teltségérzetet, zsírtartalma segíti a bélműködést, így a székrekedés megelőzésében is szerepet játszik.
A mandulát is több formában fogyaszthatjuk. A pirított magokat ehetjük magában, de legtöbbször süteményreceptekben találkozunk vele. Porrá őrölve lisztként is használható, és tejet is készítenek belőle, amit sütéshez-főzéshez alkalmazhatják a liszt- és tejérzékeny emberek is.
Mandulás bonbon
Hozzávalók:
30 dkg mandula
10 dkg pisztácia
35 dkg porcukor
1 evőkanál rum
A díszítéshez:
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
10 dkg csokoládé
Elkészítés:
A mandulát és a pisztáciát megtisztítjuk, forró vízbe áztatjuk, hogy kicsit megpuhuljanak. Mindkettőt hagyjuk megszáradni, majd aprítógépben külön-külön megőröljük. Ezután az őrölt pisztáciához adjuk az 5 dkg porcukrot és a rumot, majd összedolgozzuk. A darált mandulát is pürésítjük a megmaradt cukorral és 1 evőkanál vízzel. Ezután a két masszát alaposan összedolgozzuk. Ezután kisebb gombócokat formázunk belőlük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljanak. A bonbonok egyharmadát a felolvasztott csokoládéba mártjuk, majd rácsra tesszük, hogy a máz megszilárduljon. A maradék bonbonok felét kakaóporban, a másik felét porcukorban meghempergetjük.
Energia: 4789 kcal
Fehérje: 114 g
Zsír: 253,2 g
Szénhidrát: 474,8 g
Mandulás-almás répasaláta
Hozzávalók (4 adag):
A salátához:
8 közepes db sárgarépa
2 közepes db alma
10 dkg aszalt szilva
3 evőkanál mandulaforgács
2 evőkanál olaj
só
bors
Az öntethez:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál méz
1 csipet só
Elkészítés:
A répát megtisztítjuk, hosszában és keresztben is négybe vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, sóval, borssal, majd alufóliával bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Az almát megmossuk, négy gerezdbe vágjuk, a gerezdeket pedig vékony szeletekre. A mandulaforgácsot forró serpenyőben, olaj nélkül, óvatosan, hogy oda ne égjen, megpirítjuk. Fél óra után, mikor nagyjából megpuhultak a répák, kivesszük a sütőből, összeforgatjuk az almával, mandulával és az apróra vágott aszalt szilvával. Kikeverjük az öntetet, összeforgatjuk a salátával, és pár órára hűtőbe tesszük.
Energia: 1328 kcal
Fehérje: 28,2 g
Zsír: 47, 8 g
Szénhidrát: 221,8 g
Jó étvágyat!