képünk illusztráció
Forrás: anyahajoblog.hu
Az ételek kíméletes és együttes elkészítése, a vitamintartalom megőrzése és az energiatakarékos működés mind olyan kritérium, amit a jelenlegi gasztronómiai irányzatok elvárnak egy jó edénytől. És ezeknek az emberiség egyik első edénye, a cseréptál megfelel.
Hiába van mikrohullámú sütőnk, teflonbevonatú edényünk, légkeveréses sütőnk, ennél az edénynél jobbat elképzelni sem lehet. A benne készült ételek páratlanul ízgazdagok, omlósak, mivel először összepárolódnak, s csak azután sülnek meg.
Az elkészült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, hiszen az ételkészítés során nincs szükség (néhány kivétellel) plusz zsiradékra, és a hőkezelés alatt a vitamintartalmukat is jobban megőrzik, mint más konyhatechnika alkalmazásakor.
A római tál nagyszerűsége abban rejlik, hogy ha egyszer betettük a sütőbe, utána már semmi dolgunk vele az étel teljes elkészültéig.
Az edényt minden egyes használat előtt be kell áztatni. A tál és a fedele ugyanis kívülről porózus, és szép lassan magába szívja a vizet. A sütőben felmelegedő edény pórusain keresztül a víz fokozatosan elpárolog, és mivel a párolgás hőt von el, az edény belsejében a hőmérséklet 10-20 percig 100 fok körül marad, és az ételből felszabaduló gőzben az alapanyagok jól megpárolódnak. Ha az edény falából minden víz elpárolgott, csak akkor kezd el emelkedni a hőmérséklet, és a párolás automatikusan sütésbe megy át. (Attól függően, hogy az étel mennyi folyadékot tartalmaz, hiszen a római tálban nemcsak párolni, sütni, hanem főzni is lehet.)
Csirke zöldségekkel
Hozzávalók (4 adag):
1 db egész csirke
1 nagy db zeller
2 közepes fej vöröshagyma
3 db alma
2 db sárgarépa
4 teáskanál só
2 teáskanál majoránna
Elkészítés:
A tálat hideg vízbe áztatjuk. Összekeverjük a fűszereket. A csirkét kívül-belül szórjuk meg a fűszerkeverékünk 3/4-ével. A zellert, a répát és a hagymát megtisztítjuk, és vékonyra felszeleteljük. Az almát meghámozzuk és felszeleteljük. A zöldségeket és az almát megszórjuk a megmaradt 1/4 rész fűszerkeverékkel, alaposan átkeverjük, és római tálba halmozzuk koszorúszerűen. A közepébe fektetjük a csirkét, lefedjük, és az edényt a hideg sütőbe toljuk. A sütőt ekkor gyújtjuk be, és fokozatosan növeljük a hőmérsékletet, hogy ne repedjen meg az edényünk.
Kb. 1 óra múlva levesszük a fedőt, és még 10 percig pirítjuk.
Energia: 1775 kcal
Fehérje: 221,6 g
Zsír: 56 g
Szénhidrát: 102 g
Egészségükre!