képünk illusztráció
Forrás: Graciebarra.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Lassan megszokjuk a fagyos napokat, még ha nem is kell egész napokat kint tölteni a szabadban. Ilyenkor talán már tervezgetjük kis naplónkban a tavaszi vetéseket.
Gyermekkoromban számos olyan zöldséget vetettünk, amit ma már – teljesen érdemtelenül – nem vetnek, sőt még csak nem is ismerik. Az egyik ilyen növényünk a mángold, melynek nagy levélzöldje igen finom spenótként elkészítve. Vaskos levélnyeleit ki lehet rántani, amivel szintén gazdagíthatjuk vegetáriánus étrendünket. Zöldsalátáinkat – nyersen – gazdag beltartalmával kellemesen dúsítja.
A másik remek zöldségünk egy igazi gyógynövény, a spárga. Helyenként és hivatalosék „csirágnak” is nevezik. Termeszthetünk zöld és halványított spárgát. Mindkettő nagyon finom, de talán a halványított finomabb. Hosszú időre, akár húsz évre is lehet telepíteni. Kimondottan tavaszi növény. A tél folyamán felgyűlt salakanyagok jelentős részét kitakarítja az „elpenészedő” testecskénkből. Kellemes illatával és sajátos ízével hamar belopja magát a szívünkbe, mely még markánsabb, ha mi termesztjük friss fogyasztásra a kertünkben.
A paszternák a gyökérzöldségek közül a legmagasabb beltartalommal rendelkezik. A termesztése a legkönnyebb, ugyanakkor a levesek egyik legharmonikusabb ízesítője. A szárazbab-, lencse- és sárgaborsófőzelékek nélküle üresebbek, sekélyebb ízűek! Szívesen ajánlom figyelmükbe a fent említett zöldségeket.