képünk illusztráció
Forrás: thesleuthjournal.com
A kókuszdió a kókuszpálma tojás alakú termésének a magja. A maghéjban találjuk a kókuszvizet, mely édeskés ízű. A héj belső része a fehér kókuszbél. A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de szárítva is használják. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle.
A kókusztej laktózmentes, így tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. A reszelt kókuszt édességekhez, süteményekhez használjuk, de ízesíthetünk vele húsételeket, és nyersen salátákba is használhatjuk.
A kókusz sok magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat, valamint B-vitamint, E-vitamint, niacint tartalmaz. A kalcium beépüléséhez szükséges foszfor és D-vitamin is megtalálható benne, így kismamák, csontritkulásban szenvedők és gyermekek számára is igen fontos táplálék lehet.
A kókuszbélből készül a kókuszzsír, mely sütéshez kiváló. Azért nevezzük zsírnak, mert szobahőmérsékleten szilárd, inkább a zsírra hasonlít, mintsem az olajra. Ennek ellenére telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. A kókuszolaj zsírsavainak 50%-a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható immunerősítő. A monolaurin antibakteriális hatású, és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben.
A dió belsejében lévő kókuszvíz vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. Kiváló csonterősítő.
A korai szanszkrit írások szerint Indiában nagyon fontos volt a kókuszpálma, úgy is hívták, hogy „kalpa vriksha”, ami annyit jelent, hogy „az élet minden szükségletét adó fa”. A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz.
Kókusztej házilag
Hozzávalók:
1 csésze kókuszreszelék
3 csésze víz
1 csipetnyi só
igény szerint édesítő (gyümölcscukor, nyírfacukor, méz, stb.)
Elkészítés:
A vizet felforraljuk. Egy csipetnyi sóval hozzásegítjük a forráshoz, amikor a forráspont már közel van. A felforrt vízbe beleszórjuk a kókuszreszeléket. Átkavarjuk, majd ismét forralunk rajta egyet. Levesszük a tűzről, és fedővel letakarva hűvös helyre tesszük. A kihűlt kókuszos-vizes egyveleget a turmixgépbe töltjük, és néhány percig (2 perc minimum) turmixoljuk. Ezután egy sűrű szövésű szűrőn keresztül átöntjük a kancsónkba. Az elkészült kókusztej hűtőben 2, maximum 3 napig eláll. Mézzel és egy kevés kis vaníliával lehet az ízét igazán megbolondítani. (A maradék felfőtt kókuszreszelék süteményekbe, reggeli kásákba keverhető, esetleg fasírthoz is adható.)
Currys-kókuszos csirkemell
Hozzávalók:
35 dkg csirkemell
só
bors
6 evőkanál liszt
1 tojás
8 evőkanál kókuszreszelék
1 teáskanál curry
sütéshez olaj
Elkészítés:
A csirkemellet félbevágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk, majd tojásba, végül a kókusz és curry keverékébe. Forró olajban közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Papírtörlőre szedjük. Tetszőleges körettel tálaljuk. A rántott csirkemell rajongóinak biztosan ízleni fog. Kimarad a zsemlemorzsa, de cserében a curry és a megpirult kókusz különleges ízt ad a megsült csirkének.
Energia: 1791 kcal
Fehérje: 104,4 g
Zsír: 103,7 g
Szénhidrát: 97,2 g
Jó étvágyat!