Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mandarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. december 04. 10:00
A mandarin
C-vitamin-tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik
____Eredeti-mandarin.jpg

képünk illusztráció

Forrás: aleafinspringtime.wordpress.com

A mandarin a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs, mely kisebb és édesebb közeli rokonánál, a narancsnál. Főként nyersen, magában vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztjuk. 

A mandarin is gazdag vitaminokban. Magas a C-vitamin-tartalma, valamint folsav, különböző B-vitaminok, vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink is van benne. 

Remek zsírégető. C-vitamin-tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet. A héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata is. Rákellenes hatása egyrészt az igen erős antioxidánshatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.

Fogyasszunk belőle minél többet! Kerüljön a mikuláscsomagba is néhány mandarin!

 

Mandarinos-balzsamecetes zöldsaláta

Hozzávalók /4 adag:

10 dkg madársaláta
10 dkg rukkola
3 db paradicsom
1 db piros kaliforniai paprika
2 db savanykás alma
4 db mandarin
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
10 g dió (pirítva, tetszés szerint)
10 g mandula (pirítva, tetszés szerint)

 

Elkészítés:

Az almát kis kockákra, a mandaringerezdeket ketté vágjuk, és a salátába keverjük. Diót, mandulát pirítunk, az egészet olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral és mézzel ízesítjük.

Energia:     964 kcal
Fehérje:    13,7 g
Zsír:       52,9 g
Szénhidrát: 95,9 g

 

Ropogós kacsamell mandarinmártással

Hozzávalók:

2 db kacsamell
1 só
1 őrölt bors
5 db mandarin
2 gerezd fokhagyma
1 kanál balzsamecet
5 cl vörösbor
1 kevés szárított chili
1 kanál mustár

 

Elkészítés:

A kacsamellet a bőrös felén beirdaljuk, majd megsózzuk, a húsos oldalát frissen őrölt, durva borssal megszórjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap egy serpenyőben elősütjük a húst (a bőrös felén kezdjük sütni, majd 3 perc múlva, megfordítva, a húsos felét is kb. 5 percig, fedő alatt sütjük). Ezután sütőtálba tesszük (bőrös felével felfelé), kevés vizet öntünk alá, és fólia alatt, előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A sütés végén a fóliát levesszük róla, és hagyjuk kicsit pirulni.

Közben elkészítjük a mártást.A serpenyőben maradt kacsazsíron, a fokhagymát kicsit megpároljuk, majd felöntjük a borral és a balzsamecettel. Hozzáadjuk a mandarint. Nagyon rövid párolás után, mikor a mandaringerezdek kicsit megduzzadtak, rászórjuk a chilit, és a mustárral együtt összeforraljuk. Végül a felszeletelt kacsamelleket a párolt, mustáros mandarinmártással tálaljuk. 

Energia:  2045 kcal
Fehérje: 192,5 g
Zsír:    122,5 g
Szénhidrát: 27 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)