képünk illusztráció
Forrás: aleafinspringtime.wordpress.com
A mandarin a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs, mely kisebb és édesebb közeli rokonánál, a narancsnál. Főként nyersen, magában vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztjuk.
A mandarin is gazdag vitaminokban. Magas a C-vitamin-tartalma, valamint folsav, különböző B-vitaminok, vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink is van benne.
Remek zsírégető. C-vitamin-tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet. A héjában és membránjában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata is. Rákellenes hatása egyrészt az igen erős antioxidánshatású C-vitaminnak, másrészt magas élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.
Fogyasszunk belőle minél többet! Kerüljön a mikuláscsomagba is néhány mandarin!
Mandarinos-balzsamecetes zöldsaláta
Hozzávalók /4 adag:
10 dkg madársaláta
10 dkg rukkola
3 db paradicsom
1 db piros kaliforniai paprika
2 db savanykás alma
4 db mandarin
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
10 g dió (pirítva, tetszés szerint)
10 g mandula (pirítva, tetszés szerint)
Elkészítés:
Az almát kis kockákra, a mandaringerezdeket ketté vágjuk, és a salátába keverjük. Diót, mandulát pirítunk, az egészet olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral és mézzel ízesítjük.
Energia: 964 kcal
Fehérje: 13,7 g
Zsír: 52,9 g
Szénhidrát: 95,9 g
Ropogós kacsamell mandarinmártással
Hozzávalók:
2 db kacsamell
1 só
1 őrölt bors
5 db mandarin
2 gerezd fokhagyma
1 kanál balzsamecet
5 cl vörösbor
1 kevés szárított chili
1 kanál mustár
Elkészítés:
A kacsamellet a bőrös felén beirdaljuk, majd megsózzuk, a húsos oldalát frissen őrölt, durva borssal megszórjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap egy serpenyőben elősütjük a húst (a bőrös felén kezdjük sütni, majd 3 perc múlva, megfordítva, a húsos felét is kb. 5 percig, fedő alatt sütjük). Ezután sütőtálba tesszük (bőrös felével felfelé), kevés vizet öntünk alá, és fólia alatt, előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A sütés végén a fóliát levesszük róla, és hagyjuk kicsit pirulni.
Közben elkészítjük a mártást.A serpenyőben maradt kacsazsíron, a fokhagymát kicsit megpároljuk, majd felöntjük a borral és a balzsamecettel. Hozzáadjuk a mandarint. Nagyon rövid párolás után, mikor a mandaringerezdek kicsit megduzzadtak, rászórjuk a chilit, és a mustárral együtt összeforraljuk. Végül a felszeletelt kacsamelleket a párolt, mustáros mandarinmártással tálaljuk.
Energia: 2045 kcal
Fehérje: 192,5 g
Zsír: 122,5 g
Szénhidrát: 27 g
Jó étvágyat!