képünk illusztráció
Forrás: nourishingmeals.com
A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép- és Dél-Amerika.
A sütőtök sok cukrot, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legjellemzőbbek a karotinok, amiről a színe is árulkodik. A béta-karotin a májban alakul A-vitaminná, ami erősíti az immunrendszert, védi a bőr, a nyálkahártyák, a szem és a máj épségét.
A sütőtök a C- és B-vitaminok, a foszfor, a réz, a mangán, a magnézium fontos forrása. Rosttartalma, a pektin, segíti az egészséges bélműködést. Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin-tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.
Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar, a konzervipar is. Készíthetünk belőle levest, ivólét, köretet húsok mellé. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendiót, koriandermagot, curryt és gyömbért.
Sütőtökös tócsni
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
60 dkg burgonya
0,5 fej vöröshagyma
10 dkg liszt
4 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só
bors
Elkészítés:
A burgonyát és a tököt meghámozzuk, megmossuk, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a lereszelt hagymát, sót, borsot, lisztet, az áttört fokhagymát, és az egészet jól összekeverjük. Bő, forró olajba kanállal lepényeket teszünk, majd mind a két oldalát megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla az olajat.
Energia: 1685 kcal
Fehérje: 32 g
Zsír: 59 g
Szénhidrát: 244 g
Jó étvágyat!