Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. október 30. 10:00
A sütőtök
Magjának magas E-vitamin-tartalma segít a káros szabad gyököket hatástalanítani
____Eredeti-sutotok.jpg

képünk illusztráció

Forrás: nourishingmeals.com

A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép- és Dél-Amerika.

A sütőtök sok cukrot, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Legjellemzőbbek a karotinok, amiről a színe is árulkodik. A béta-karotin a májban alakul A-vitaminná, ami erősíti az immunrendszert, védi a bőr, a nyálkahártyák, a szem és a máj épségét.

A sütőtök a C- és B-vitaminok, a foszfor, a réz, a mangán, a magnézium fontos forrása. Rosttartalma, a pektin, segíti az egészséges bélműködést. Kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Elősegíti a vér tisztítását, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin-tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.

Csaknem kizárólag sütve fogyasztjuk ezt a pompás zöldséget, pedig számos más felhasználási módja is van. Felhasználja a cukrászipar, a konzervipar is. Készíthetünk belőle levest, ivólét, köretet húsok mellé. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendiót, koriandermagot, curryt és gyömbért.

 

Sütőtökös tócsni

Hozzávalók:

30 dkg sütőtök
60 dkg burgonya
0,5 fej vöröshagyma
10 dkg liszt
4 gerezd fokhagyma
1 db tojás

bors

 

Elkészítés:

A burgonyát és a tököt meghámozzuk, megmossuk, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a lereszelt hagymát, sót, borsot, lisztet, az áttört fokhagymát, és az egészet jól összekeverjük. Bő, forró olajba kanállal lepényeket teszünk, majd mind a két oldalát megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla az olajat.

Energia:   1685 kcal
Fehérje:     32 g
Zsír:        59 g
Szénhidrát: 244 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)