Közleményükben azt írták, a verseny célja, hogy népszerűsítsék a hungarikumnak számító magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit; továbbá előmozdítsák a szakmai együttműködést a hazai kézműves-csokoládéműhelyek, cukrászüzemek és édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, valamint a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek között.
Nevezni április 24-ig lehet két kategóriában, krémtöltelékes kézműves bonbonokkal és – mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy – meggypálinka felhasználásával készült édességekkel. A versenyen induló vállalkozások a bonbonok előállításához kizárólag kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatják fel.
A cukrászmesterekből, csokoládémesterekből, édesipari és pálinkás szakemberekből álló zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján értékelik a termékeket: a megjelenést, a szerkezeti felépítést, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást is pontozzák majd.
A legjobb termékek arany, ezüst és bronz minősítést kapnak, emellett megválasztják a legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbont, a legjobb meggypálinkás bonbont és az év pálinkás bonbonját.
Az eredményeket a XXIII. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki, amelyet idén május 26–28. között rendeznek meg. A díjátadóhoz kapcsolódóan mesterkurzust is tartanak Hungarikum és afrodiziákum mámoros találkozása címmel – olvasható a közleményben.
A verseny szabályzata itt olvasható: http://gyulaipalinkafesztival.hu/az-ev-palinkas-bonbonja-versenyszabalyzat/.