Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rukkola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. január 29. 14:00
A rukkola
A rukkolában található folsav különösen jó a várandós kismamáknak

Fotó: Pixabay.com

A rukkola vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos. Borsos-diós-mustáros ízű fűszernövény, leveleinek alakja a gyermekláncfűéhez hasonlít. Általában nyersen, salátákban fogyasztjuk, az olaszok pizzára, rizottókba is szórják.

A rukkola A-, B-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó. Különösen nagy mennyiségű a folsav benne, ami többek között a memória, és szellemi képességek megőrzésében játszik szerepet. A rukkolában található folsav különösen jó a várandós kismamák számára. A rukkola gazdag rostokban és antioxidánsokban is. Segít a vastagbél egészségének megőrzésében, így javulni fog az emésztés is. Az antioxidánsok, rostok segítenek, hogy a méreganyagok megfelelően ürüljenek ki a szervezetből.

A glükozinolát nevű aromaanyaga megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását. A klorofill remek ellenszere az aflatoxin nevű rákkeltő anyagoknak, amelyek DNS-elváltozásokat és a máj megbetegedését is okozhatják. Elsősorban a tüdő-, a mell-, a prosztata- és hasnyálmirigyrák esetében hatásos védekező megoldás a rukkola fogyasztása.

 

Rukkolás burgonyasaláta

  • 5 db közepes héjában főtt burgonya
  • só, bors,
  • egy nagy marék rukkola
  • 1 közepes fej lilahagyma,
  • tejföl
  • majonéz
  • mustár
  • 1-2 evőkanál borecet

A lilahagymát és a rukkolát apróra vágjuk. A hagymát meglocsoljuk a borecettel. Egy kisebb tálkában: kb. egy kis doboz krémes tejfölt összekeverjük 1 evőkanál majonézzel, 1-2 teáskanál mustárral, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott, friss rukkolát. A már kihűlt és megfőtt burgonyát meghámozzuk, apróbb darabokra vágjuk és összekeverjük az ecetes hagymával és az öntettel. Tálalás előtt hagyjuk pár órát állni, úgy még finomabb lesz. Díszítsük a tetejét friss rukkola levelekkel.

  • Energia: 1140 kcal
  • Fehérje: 20 g
  • Zsír: 50 g
  • Szénhidrát: 147 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)