Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A narancs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. január 08. 10:17
A narancs
A legkitűnőbb C-vitamin-források egyike

Fotó: pixabay.com

A narancs a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség (60-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.

A narancsgerezdeket elválasztó, héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaznak. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést.

A gyümölcs kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.

 

Narancsos sertéskaraj

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg sertéskaraj
  • 2 db narancs
  • 3 db újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,25 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál ketchup
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A narancsok héját finomra reszeljük, majd mindkét narancsról lehámozzuk a fehér hártyás részt. Karikákra vágjuk, és kiszedjük belőle a magokat. Az újhagymát durvára vágjuk. A zöldség alaplevet a ketchuppal elkeverjük. A vajat és az olajat felhevítjük.

A karaj mindkét oldalát átsütjük, tálba tesszük, és letakarva melegen tartjuk.

A hagymát a visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a tyúkhúsalaplevet, állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a narancskarikákat, sóval, borssal ízesítjük.

A karajszeletekre öntjük a szószt, majd megszórjuk reszelt narancshéjjal.

  • Energia:  1159 kcal
  • Fehérje:    89 g
  • Zsír:       72 g
  • Szénhidrát: 41 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)