Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tökmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2022. december 11. 14:00
A tökmag
A benne lévő fitoszterol csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását

Fotó: pixabay.com

A tökmag nyersen és pirítva is fogyasztható, és a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, valamint saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. 

Magas a fehérje- és a zsírtartalma, esszenciális zsírsavakban is gazdag. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium, szelén, cink és réz, valamint az E-, B1-, B2- és D-vitamin.

A magnézium a szív és az erek egészségéért felelős, a cink segíti a sebgyógyulást.

A tökmag hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmagolaj lecitinben gazdag, ami csökkenti a koleszterinszintet.

Amikor az emberek még napi szinten fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztatagyulladás és -megnagyobbodás problémáját. A tökmagban lévő fitoszterol csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, illetve enyhíti annak tüneteit.

 

Sós tekercs

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dl tej
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 3 kávéskanál só
  • 1 teáskanál cukor

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 10 dkg tökmag

A tetejére:

  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 2 dl langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a puha margarint kikeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával.

Lisztezett munkafelületre borítjuk a már megkelt tésztát, három részre osztjuk, és kinyújtjuk.

A sós krémmel megkenjük, az összeaprított tökmaggal megszórjuk, és feltekerjük. Háromszög alakúra vágjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk.

A tetejét tojásfehérjével lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és készre sütjük.

 

  • Energia:   8590 kcal
  • Fehérje:    233 g
  • Zsír:       419 g
  • Szénhidrát: 922 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)