Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aszalt gyümölcsök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. november 27. 14:00
Aszalt gyümölcsök
Tápanyagtartalma hat-nyolcszor olyan koncentrált , mint a friss gyümölcsöké

Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. A kíméletes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Sőt, a tápanyagtartalma hat-nyolcszor olyan koncentrált, mint a friss gyümölcsöké.

Mivel a gyümölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, a kész aszalványnál nem jelentkezik a penészedés vagy a rothadás.

Az aszalt gyümölcsöknek magas a szőlőcukor-tartalma, ezért a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek. De nemcsak cukrokat, hanem rostokat is nagy mennyiségben tartalmaznak. Rostanyagaiknak köszönhetően a szárított gyümölcsök segítik emésztésünket, megelőzve a krónikus székrekedést.

Szárított gyümölcsöt tehetünk müzlibe, joghurtba, túróba is. Az aszalt gyümölcsök azonban nem csak édes ételek alkotóelemei lehetnek, húshoz és zöldséghez is felszolgálhatjuk őket.

Bármily módon is építjük be a szárított gyümölcsöket az étrendünkbe, biztosak lehetünk abban, hogy hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz.

 

Aszalt gyümölcsös húsrolád

  • 60 dkg darált hús
  • 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
  • 7 dkg dió
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 2 dl vörösbor
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A gyümölcsöket és a diót durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz a fűszerekkel együtt, és jól összegyúrjuk. Egy fóliára terítjük a baconszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd egy sávban rátesszük a gyümölcsös-diós húst, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.

A húst a fólia nélkül egy tepsibe tesszük. A hagymákat megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a hús köré tesszük, aláöntjük a bort, és fóliával lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára.

A 1,5 óra letelte után levesszük a fóliát, majd a szaftot a hagymákkal együtt kiszedjük, és a húst visszatesszük, hogy pirosra süljön.

A hagymás szaftot botmixerrel pürésítjük, és a hús mellé kínáljuk mártásként.

  • Energia:      3958 kcal
  • Fehérje:     163,9 g
  • Zsír:        281,9 g
  • Szénhidrát:  144,2 g

Gyümölcskenyér

  • 4 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 20 dkg aszalt gyümölcs

 

Elkészítés:

A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra kavarjuk, majd a lisztet is a masszához szitáljuk.

Az aszalt gyümölcsöket apróra vagdaljuk, és a tésztához adjuk.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztába keverjük.

Sütőpapírral bélelt őzgerincformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ízlés szerint tehetünk még bele diót, mandulát, csokidarabokat.

 

  • Energia:     3696 kcal
  • Fehérje:     49,7 g
  • Zsír:      182,6  g
  • Szénhidrát: 484,6 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)