Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. A kíméletes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Sőt, a tápanyagtartalma hat-nyolcszor olyan koncentrált, mint a friss gyümölcsöké.
Mivel a gyümölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, a kész aszalványnál nem jelentkezik a penészedés vagy a rothadás.
Az aszalt gyümölcsöknek magas a szőlőcukor-tartalma, ezért a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek. De nemcsak cukrokat, hanem rostokat is nagy mennyiségben tartalmaznak. Rostanyagaiknak köszönhetően a szárított gyümölcsök segítik emésztésünket, megelőzve a krónikus székrekedést.
Szárított gyümölcsöt tehetünk müzlibe, joghurtba, túróba is. Az aszalt gyümölcsök azonban nem csak édes ételek alkotóelemei lehetnek, húshoz és zöldséghez is felszolgálhatjuk őket.
Bármily módon is építjük be a szárított gyümölcsöket az étrendünkbe, biztosak lehetünk abban, hogy hozzájárulnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz.
Aszalt gyümölcsös húsrolád
- 60 dkg darált hús
- 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
- 7 dkg dió
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- frissen őrölt bors
- só
- 20 dkg szeletelt bacon
- 2 dl vörösbor
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A gyümölcsöket és a diót durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz a fűszerekkel együtt, és jól összegyúrjuk. Egy fóliára terítjük a baconszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd egy sávban rátesszük a gyümölcsös-diós húst, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.
A húst a fólia nélkül egy tepsibe tesszük. A hagymákat megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a hús köré tesszük, aláöntjük a bort, és fóliával lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára.
A 1,5 óra letelte után levesszük a fóliát, majd a szaftot a hagymákkal együtt kiszedjük, és a húst visszatesszük, hogy pirosra süljön.
A hagymás szaftot botmixerrel pürésítjük, és a hús mellé kínáljuk mártásként.
- Energia: 3958 kcal
- Fehérje: 163,9 g
- Zsír: 281,9 g
- Szénhidrát: 144,2 g
Gyümölcskenyér
- 4 db tojás
- 20 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 20 dkg aszalt gyümölcs
Elkészítés:
A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra kavarjuk, majd a lisztet is a masszához szitáljuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra vagdaljuk, és a tésztához adjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztába keverjük.
Sütőpapírral bélelt őzgerincformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ízlés szerint tehetünk még bele diót, mandulát, csokidarabokat.
- Energia: 3696 kcal
- Fehérje: 49,7 g
- Zsír: 182,6 g
- Szénhidrát: 484,6 g
Egészségükre!