Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fenyőmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. november 20. 14:00
A fenyőmag
A szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz

Fotó: pixabay.com

Ezt a diós illatú, mandulás ízű magot már az ősember is fogyasztotta, és a modern konyhában is sokrétűen felhasználható. Többek között salátákat, édes és sós süteményeket, zöldség- és halételeket tehetünk izgalmasabbá vele.

A fenyőmag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz. Többek között megtalálható benne az A-, E-, B1- és B2-vitamin is. Ezek a vitaminok főleg a bőrünk és a hajunk egészségéért felelősek, de azoknak is érdemes fogyasztaniuk a fenyőmagot, akiknek problémájuk van a látásukkal, vagy szeretnék megőrizni szemük egészségét.

A vitaminokon kívül ásványianyag-tartalmáról sem érdemes elfeledkeznünk, főleg magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben. A kalcium- és magnéziumtartalma szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A cink szerepet játszik a fehérje-, a zsír és a szénhidrát-anyagcserében.

A fenyőmag kiváló antioxidánshatással is rendelkezik, a benne található zsírsavak ráadásul szinte az egész szervezetre kifejtik jótékony hatásukat.

Segítségével erősíthetjük az immunrendszerünket, különösen igaz ez a téli időszakra.

Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően a fenyőmag az érzékeny bőrben sem tesz kárt. Nem csak táplálja a bőrt, de meggátolja a különböző bőrproblémák (pl. pattanások) kialakulását, és hatékonyan hidratálja a bőrt.

 

Fenyőmagos csokitorta

  • 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 10 dkg fenyőmag
  • 12,5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 5 dkg liszt
  • 1 evőkanál vaj (a sütőforma kikenéséhez)
  • 1 evőkanál porcukor (a tetejére)

 

Elkészítés:

A csokoládét darabokra tördeljük, és egy tűzálló tálkába tesszük. Ezt egy edénybe állítjuk, amelybe vizet öntünk az edény feléig. A vizet felmelegítjük, de nem forraljuk. A csokit a vízfürdőben hagyjuk, amíg folyós nem lesz, közben párszor megkeverjük. Ha megolvadt a csoki, a tálkát kiemeljük az edényből, és félretesszük kicsit hűlni.

A fenyőmagot egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd egy vágódeszkán késsel felaprítjuk.

A tojásokat szétválasztjuk. Egy keverőtálban a lágy vajat, a cukrot és a vaníliáscukrot habosra keverjük. Apródonként hozzáadjuk a tojás sárgákat. (Mindig csak addig keverjük, amíg a tojássárgájának a nyomai már nem láthatóak.) Kanalanként hozzáadjuk a langyos csokoládét, majd a fenyőmagot is.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit a csokis masszára lapátolunk, majd rászórjuk a lisztet is. Óvatosan összekeverjük, úgy hogy minél kevésbé törjük össze.

A masszát kivajazott (kb. 26 cm átmérőjű) sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük kb. 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Sütés után kicsit hűlni hagyjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.

 

  • Energia:   3673 kcal
  • Fehérje:     54 g
  • Zsír:       262 g
  • Szénhidrát: 292 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)