A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, de része a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának is.
Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. A gyártása során alkalmazott hő hatására elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim és minden ízrontó alkotórész. Természetesen nemcsak nyers, hanem ízesített és füstölt formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet.
Energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás. A tofu ásványi anyagokban igen gazdag. Vas-, foszfor-, kálium-, kalcium-, nátriumtartalma kiemelendő. B-vitamin-tartalma is jelentős. Mivel nem tartalmaz szacharózt, laktózt, glükózt, tejfehérjét, glutént, konyhasót, a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.
Tofus pizza
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
- 1 nagy csipet cukor
- 150 ml víz
- 1/2 kávéskanál oregánó
- 1db paradicsom
- 10 dkg kukorica
- sűrített paradicsom
- 15-20 dkg tofu
Elkészítés:
A lisztet és a sót összekeverjük. A vizet meglangyosítjuk. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukrozott vízben. A lisztet az élesztővel, az olajjal és a langyos vízzel jól nyújtható tésztává gyúrjuk. A kinyújtott tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. Villával néhány helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük.
A sűrített paradicsomot ízesítjük az oregánóval. Ezzel kenjük meg az elősütött tésztaalapot. Rárakjuk a tofut és a kukoricát, majd visszatoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a tofu a tetején rózsaszínű lesz.
- Energia: 1972 kcal
- Fehérje: 50 g
- Zsír: 45 g
- Szénhidrát: 249 g
Egészségükre!