Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szárazbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. október 16. 14:00
A szárazbab
Jótékonyan hat a koleszterinszintre

Fotó: pixabay.com

A bab őshazája Közép-Amerika. Európa számára Kolumbusz utazásai után vált elérhetővé. A bab könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával viheti.

A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Fehérje-összetétele igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőle. Szénhidráttartalma energiát biztosít számunkra. B1-, B2-vitamin-, valamint szeléntartalma jelentős, de tartalmaz vasat, folsavat, cinket, mangánt is. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.

A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek. A benne lévő cellulóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják le. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek, az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.

Az emésztőrendszer megbetegedéseiben viszont kerülni kell a szárazbab fogyasztását egyéb összetevői miatt, még áttört formában is panaszt okozhat.

A magyar és nemzetközi konyhában igen sokféleképpen készítik el. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen a bab, de készíthető belőle főzelék, saláta vagy olasz minestrone, illetve mexikói hatásnak köszönhetően chilis bab.

Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján 10 naponként kellene fogyasztani szárazhüvelyest valamilyen formában.

 

Babos hús (forrás: Vidék Íze Magazin)

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 15 dkg császárszalonna
  • 1 doboz vörösbab konzerv
  • 1-2 evőkanál zsiradék
  • 40 dkg pulykafelsőcomb-filé
  • vörösbor

A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. Megsózzuk, majd lisztbe forgatva kevés zsiradékon rózsaszínre sütjük egy serpenyőben.

A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk, a fokhagymát felszeleteljük. Tűzálló tálba tesszük a hagyma és a szalonna felét, arra a húst, majd a maradék hagymát és szalonnát.

Ráöntjük a babkonzervet (levével együtt) és egy kevés vörösbort. Előmelegített sütőben, fedő alatt közepes lángon sütjük, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedő nélkül pirítjuk még a tetejét.

 

  • Energia:   2256 kcal
  • Fehérje:    197 g
  • Zsír:       139 g
  • Szénhidrát: 252 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)