A bab őshazája Közép-Amerika. Európa számára Kolumbusz utazásai után vált elérhetővé. A bab könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával viheti.
A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Fehérje-összetétele igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőle. Szénhidráttartalma energiát biztosít számunkra. B1-, B2-vitamin-, valamint szeléntartalma jelentős, de tartalmaz vasat, folsavat, cinket, mangánt is. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.
A bab jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas rosttartalmával jót tesz az emésztésnek. A benne lévő cellulóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják le. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek, az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.
Az emésztőrendszer megbetegedéseiben viszont kerülni kell a szárazbab fogyasztását egyéb összetevői miatt, még áttört formában is panaszt okozhat.
A magyar és nemzetközi konyhában igen sokféleképpen készítik el. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen a bab, de készíthető belőle főzelék, saláta vagy olasz minestrone, illetve mexikói hatásnak köszönhetően chilis bab.
Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján 10 naponként kellene fogyasztani szárazhüvelyest valamilyen formában.
Babos hús (forrás: Vidék Íze Magazin)
Hozzávalók (4 adaghoz):
- liszt
- só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 15 dkg császárszalonna
- 1 doboz vörösbab konzerv
- 1-2 evőkanál zsiradék
- 40 dkg pulykafelsőcomb-filé
- vörösbor
A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. Megsózzuk, majd lisztbe forgatva kevés zsiradékon rózsaszínre sütjük egy serpenyőben.
A vöröshagymát és a szalonnát felkockázzuk, a fokhagymát felszeleteljük. Tűzálló tálba tesszük a hagyma és a szalonna felét, arra a húst, majd a maradék hagymát és szalonnát.
Ráöntjük a babkonzervet (levével együtt) és egy kevés vörösbort. Előmelegített sütőben, fedő alatt közepes lángon sütjük, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedő nélkül pirítjuk még a tetejét.
- Energia: 2256 kcal
- Fehérje: 197 g
- Zsír: 139 g
- Szénhidrát: 252 g
Egészségükre!