A program reggel 8 órakor a főzőcsapatok érkezésével és regisztrációval vette kezdetét. Az esemény ünnepélyes megnyitója 10.30-kor volt. A várkertben egész napos fesztiválkavalkád, gasztronómiai kiállítás, ételbemutatók és ételkóstolók várták az érdeklődőket.
Corina Olaru, az esemény műsorvezetője úgy fogalmazott: nagy számban érkeztek csapatok, akik főként szülőhelyük gazdag kulináris értékei szeretnék bemutatni. A cél az, hogy mindenki elkészítse a nap legfinomabb hagyományos ételkülönlegességét.
– Mindig nagyon finom ételek készülnek ezen az eseményen, és a résztvevők biztosan ma is túlszárnyalják önmagukat, hogy a legízletesebb ételekkel lephessék meg a jelenlévőket. Bebizonyítják, hogy a román népnek mindenütt értékes hagyományai vannak, mind kulináris szempontból, mind az ősöktől megőrzött hagyományokat és szokásokat illetően – hangsúlyozta Corina Olaru.
Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló román nyelven kívánt jó szórakozást minden megjelentnek.