A paradicsomnak sok fajtája létezik, és sokféleképpen használható fel, így változatossá teszi étrendünket.
A paradicsom tápanyagokban gazdag zöldség. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2- és a C-vitamin. Az ásványi anyagai közül a káliumot érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav, tejsav – és illóolajtartalma biztosítja.
Rostjai segítik az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, jótékony hatással van a zsíros, pattanásos bőrre.
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amelynek igen erős az antioxidánshatása. A likopin ezenkívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, és erősíti az immunrendszert. A szív- és érrendszert védő hatása is van. Nagyon jó a vízhajtó hatása, így a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepe van.
A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó salátába, önálló fogásként vagy szósz alapanyagaként. Lehet a reggeli, vacsora vagy a kisétkezések része.
Paradicsomos rakott csirke
Hozzávalók (6 adagra):
- 60 dkg csikemellfilé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 kávéskanál oregánó
- 4 evőkanál olaj
- 70 dkg paradicsom átpasszírozva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 8 db koktélparadicsom
- 20 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk, és meghintjük oregánóval. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a húsok mindkét oldalát. A tepsibe vagy bármilyen hőálló edénybe kevés olajat öntünk, majd rátesszük az elősütött csirkét. Erre jön a paradicsompüré, amit sózhatunk és borsozhatunk, ha szeretnénk, de az a fűszermennyiség is elég, ami a csirkéből kijön. A paradicsompürére mehet a felszeletelt fokhagyma, a bazsalikom, majd a felezett koktélparadicsom, végül a szeletelt mozzarella és a reszelt parmezán. 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
- Energia: 2220 kcal
- Fehérje: 227,4 g
- Zsír: 119,9 g
- Szénhidrát: 57 g
Egészségükre!