Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A brokkoli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. július 24. 13:00
A brokkoli
Jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében

Fotó: pixabay.com

A brokkolinak vagy spárgakelnek – a karfiolhoz hasonlóan – a virágját és a virágokat tartó szárait fogyasztjuk. Emellett a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.

A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a kén, magnézium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is található, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban is. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok (pl. sulforafán) képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentik.

A karfiolhoz hasonlóan készíthetjük el. Párolhatjuk vajon, kevés sóval, köretnek kiváló. Készülhet belőle leves, sűrű mártás, de számtalan előétel-féleség is. Töltelékekhez és mártásokhoz is felhasználható.

 

Rakott brokkolis csirkemell burgonyával

Hozzávalók (6 adagra):

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 közepes fej brokkoli (1 kg)
  • 5 közepes db burgonya (50 dkg)
  • 15 dkg bacon (kockázott)
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint
  • 20 dkg sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 g vaj (a tepsi kikenéshez)
  • 2 evőkanál olaj
  • olasz fűszerkeverék ízlés szerint
  • 5 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés

A brokkolit rózsáira szedjük, sós vízben öt gerezd fokhagymával és szerecsendióval öt perc alatt megfőzzük. Kivesszük a brokkolit és a fokhagymát a vízből, amelyben a felkockázott burgonyát is megfőzzük 10 perc alatt.

A csirkemellet csíkokra vágjuk, egy kevés olajjal elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben rövid idő alatt fehéredésig pirítjuk.

A tejfölt, a tejet, az olaszos fűszerkeveréket összekeverjük. A kétféle sajtot lereszeljük és összekeverjük.

Egy tepsit kivajazunk, az aljára tesszük a brokkoli és a burgonya felét. A szósz felét eloszlatjuk rajta. Rátesszük a csirkemellet és a kockázott bacont, majd a brokkoli és a burgonya másik felét. A maradék szószt is ráöntjük, és a reszelt sajtokkal megszórjuk a tetejét.

20-25 perc alatt készre sütjük, akkor jó, amikor a sajt szépen megpirult.

Jó étvágyat!

 

  • Energia:    3565  kcal
  • Fehérje:    238,7 g
  • Zsír:       234   g
  • Szénhidrát: 130,6 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)