Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szeder

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. július 17. 14:00
A szeder
Kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású

Fotó: pixabay.com

Már i.e. 400-ban, Hippokratész korában is említik jótékony hatását. A szeder rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át, a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.

A szeder sok ásványi anyagot tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag, tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint, így erősíti a szervezetet. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban, így kiváló immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatású. Gazdag rostokban is, ezek az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.

Kellemes savanykás ízének köszönhetően, szinte bármi készíthető belőle, a levestől kezdve a tortáig. Bár a legjobb nyersen fogyasztani, kiváló szörp, dzsem, lekvár, befőtt formában is.

 

Szedres pohárkrém

Hozzávalók:

  • 80 dkg friss szeder
  • 50 dkg tehéntúró
  • 300 ml habtejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál méz

 

Elkészítés: A habtejszínt kemény habbá verjük. Egy másik tálban elkeverjük a túrót a vaníliás és a porcukorral. Végül óvatosan vegyítjük a tejszínhabbal. A megmosott szederre mézet csurgatunk, villával enyhén megnyomkodjuk, majd poharakba rétegezzük a gyümölcsöt és a túrókrémet. Hűtve tálaljuk.

 

  • Energia:    2436 kcal     
  • Fehérje:    97,2 g
  • Zsír:       131,4 g
  • Szénhidrát: 228 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)